Европейската комисия (ЕК) очаква България да напредне с реформите и

...
Европейската комисия (ЕК) очаква България да напредне с реформите и
Коментари Харесай

Европейският мониторинг на България остава и през 2018 г.

Европейската комисия (ЕК) чака България да напредне с промените и да извърши всички нужни рекомендации, с цел да може мониторингът да отпадне в границите на мандата на тази комисия, който завършва през 2019 година.

Това се схваща от известие на страницата на Европейската комисия.

Пълният текст на самия отчет вижте тук.

" Макар политическата неустановеност да докара до забавяния в осъществяването на промените при започване на годината, процесът се форсира от май насам. Предстои да се видят окончателните резултати в области, изискващи законодателни промени и дейности от страна на държавното управление, като да вземем за пример битката с корупцията ", написа още в известието.

Спроед Европейска комисия през тази година са осъществени значими промени и в правосъдната система, изключително избирането на нов състав на Висшия правосъден съвет. Въздействието от тази стъпка следва да стартира да се демонстрира през идната година.

" Въпреки че Европейска комисия към момента не може да заключи, че индикаторите са изпълнени в приемлива степен, тя остава на мнение, че при непрекъснати политически насоки и решителност за реализиране на прогрес в промяната България следва да може да извърши оставащите рекомендации и да отговори приемливо на индикаторите в близко бъдеще. Комисията ще оцени напредъка още веднъж към края на идната година ", написа още в документа.

За нас е ясно, че България е постигнала забележителен прогрес в разнообразни области на правораздаването. Препоръките, които отправихме, са отчасти изпълнени и приложени на процедура. Все още обаче има път, който би трябвало да се извърви. Това съобщи от своя страна заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс по отношение на рекомендациите към България в следващия отчет за правораздаването и битката с корупцията.

Той добави, че Комисията окуражава българските управляващи да продължат използването на промените в тясно съдействие с Европейска комисия, тъй че всички рекомендации да бъдат изпълнени. " Така ние ще сме уверени, че няма път обратно по нито един от тези проблеми ", добави Тимерманс.

По негови думи Европейската комисия регистрира, че страната ни е постигнала забележителен прогрес по 17-те отправени към нея рекомендации като промени в правосъдната система, по-специално избора на нов състав на Висшия правосъден съвет.

" Разчитам на държавното управление на България да извърши всички планувани промени и да избегне забавяния, с цел да се реализира задачата за завършек на Механизма за съдействие и инспекция в границите на мандата на тази комисия , показва Тимерманс.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР