Европейската комисия (ЕК) е изразила резерви към предлаганите от българската

...
Европейската комисия (ЕК) е изразила резерви към предлаганите от българската
Коментари Харесай

ЕК е против България да спира износа на повече лекарства

Европейската комисия (ЕК) е изразила запаси към предлаганите от българската страна законови промени, съгласно които медикаменти могат да се изнасят единствено при 100% задоволено вътрешно ползване. Мярката, препоръчана от българските управляващи, цели да сложи повече медикаменти в забранителния за експорт лист и да ограничи количествата, които напущат страната, с цел да се препродават на по-високи цени в други европейски страни.

Председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов заяви в сряда, че известието от Европейска комисия за измененията в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина е негативна. По-късно беше оповестен и формалният отговор на Европейска комисия, в който се показва, че " с нотифицирания план се пораждат опасения по отношение на свободното придвижване на лекарствени артикули в границите на вътрешния пазар ".

На последващо съвещание на здравната комисия следва да бъдат прегледани измененията в Закона за лекарствените артикули дружно с негативната нотификация на Европейска комисия, изясни Ангелов.

С предлаганите от Министерството на здравеопазването промени се трансформира формулата, по която се пресмята дефицита на лекарствените артикули в страната и се улеснява възбраната за техния експорт. Сега износът се не разрешава когато наличните у нас количества паднат под 65% от необходимите за облекчаване на вътрешното ползване за интервал от един месец, изчислени въз основа на средномесечното ползване на съответния лекарствен артикул за предходните 6 месеца.

С измененията в ЗЛПХМ се предлага да бъде нараснал прагът от 65% на 100% от нужните количества за облекчаване на здравните потребности на населението за интервал от един месец, изчислени въз основа на средномесечното ползване на съответния лекарствен артикул. Като периодът, за който ще се пресмята дефицитът, се трансформира от 6 на 12 месеца.

До това предложение се стигна защото в този момент дефицитни се оказват и медикаменти, които са отвън забранителния лист.

В своето писмо до българските управляващи Европейска комисия показва запаси към оферти текст, написа mediapool.bg.

" Комисията признава провокациите, пред които са изправени страните членки по отношение на дефицита на лекарствени артикули, както и се ангажира да ги поддържа, с цел да се подсигуряват подобаващи доставки. Въпреки това, Комисията смята, че с нотифицирания план се пораждат опасения по отношение на свободното придвижване на лекарствени артикули в границите на вътрешния пазар ", се споделя в известието.

Европейска комисия напомня, че според Договора за действието на Европейски Съюз се не разрешават националните ограничавания на износа. Мерки за ограничение на износа могат да се постановат, само в случай че те са обосновани, нужни и пропорционални на преследваната социална цел, в тази ситуация гарантиране живота и здравето на българските пациенти. Европейска комисия упорства за още уточнения към нотифицирания план, с които страната да потвърди, че включването на медикаменти в забранителния за експорт лист е неотложно. Т.е. че ограниченията са нужни за отбрана ползите на публичното здраве.

Европейска комисия показва също, че според Директива 2001/83/ЕО  " титулярът на позволение за търговия с лекарствен артикул и разпространителите на въпросния лекарствен артикул, обезпечават в границите на своите отговорности, съответните постоянни доставки на този лекарствен артикул за аптеките, тъй че се задоволяват потребностите на пациенти в заинтригуваната страна членка ".

Освен това преди включването на медикаменти в забранителния лист Европейска комисия приканва българската страна да се свърже с Европейската организация по медикаментите (ЕМА) при положение на сериозен дефицит, за да бъдат употребени европейските механизми за ръководството и смекчаването му.

При визитата си у нас през ноември предходната година европейският комисар по здравеопазване Стела Кириакиду изясни, че Европейска комисия готви списък с сериозни медикаменти, които са дефицитни в Европейския съюз и въз основа на него през 2024 година ще бъде създаден механизъм за непринудено солидарно шерване и продан на медикаменти между страните членки. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР