Европейската комисия е информирала страните членки, че съвместното излизане на

...
Европейската комисия е информирала страните членки, че съвместното излизане на
Коментари Харесай

Излизането на ЕС от Енергийната харта е "неизбежно", смята Брюксел

Европейската комисия е уведомила страните членки, че взаимното излизане на Европейски Съюз от спорен интернационален контракт за енергетика е неизбежно, съгласно документ, с който организация " Ройтерс " се е срещнала. Някои страни към този момент излизат от съглашението поради опасения, свързани с климата.

Договорът за енергийната харта от 1998 година, подписан от към 50 страни, в това число членките на Европейски Съюз, е имал за цел да отбрани фирмите в енергийната индустрия, давайки им опция да съдят държавни управления за политики, които засягат вложенията им.

През последните години обаче договорът е бил употребен за оборване на политики, които изискват затварянето на фабрики за изкопаеми горива, повдигайки опасения, че е спънка пред оправянето с климатичните промени.
,,, Полша и Испания към този момент оповестиха проектите си за излизане от контракта, засилвайки натиска върху Брюксел да координира отдръпването на целия Европейски Съюз. Италия излезе през 2016 година

В документ, споделен със страните членки и забелязан от " Ройтерс ", Европейската комисия споделя, че " най-адекватната алтернатива " за Европейски Съюз и 27-те страни членки ще е да изоставен.

" Изтеглянето на Европейски Съюз и на Европейската общественост за атомна сила от Договора за енергийната харта наподобява неизбежно ", се показва в документа.

Говорител за Еврокомисията удостовери, че тя ще предложи излизането на Европейски Съюз от хартата.

В документа от Брюксел се споделя, че доста фактори са довели до тази оценка.

Членовете на контракта се споразумяха за някои промени предходната година, само че страните от Европейски Съюз ги отхвърлиха - което значи, че нереформираният контракт с по-силна отбрана на вложенията продължава да се ползва.

Оставащата част от този контракт " очевидно би подкопала " задачите на Европейски Съюз в региона на климата, показва Комисията.

Предвид броя на страните, които се отдръпват поотделно, предоговарянето на контракта не наподобява осъществимо, добавя тя.
За излизане на Европейски Съюз от контракта ще е належащо единодушието на най-малко 15 страни членки и на Европейския парламент, който към този момент поддържа резолюция, призоваваща към такава стъпка.
Анна Кавацини, евродепутат и създател на резолюцията, съобщи, че документът може да постави завършек на присъединяване на Европейски Съюз в Енергийната харта.

" Ако Европейската комисия дефинира излизането от хартата като " неизбежно ", то въпросът за 1 милиард евро е: " Как и по кое време ", добави тя.

Дори в случай че страните изоставен, клаузата за приключване на контракта значи, че той все ще пази съществуващите вложения в изкопаеми горива за интервал от 20 години.

Страните от Европейски Съюз могат да се договорят между тях да не ползват тази уговорка, защото множеството енергийни вложения на територията им се вършат от компании от блока.

Те обаче ще би трябвало да се спогодят за сходна договорка с други членки, които имат предпочитание за това, с цел да избегнат бъдещи правосъдни процеси. Сред тях са Япония, Азербайджан и някогашната членка на Европейски Съюз - Англия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР