Европейската комисия биe тревога за състоянието на върховенството на закона

...
Европейската комисия биe тревога за състоянието на върховенството на закона
Коментари Харесай

Брюксел бие тревога за върховенството на закона в Полша и Унгария

Европейската комисия биe паника за положението на върховенството на закона в Унгария и Полша в първия си общ отчет за положението на върховенството на закона, предадоха международните организации.

При Унгария Европейска комисия показва безпокойствие във връзка корупцията, благоприятствана от " тесните взаимни връзки сред политиката и избрани национални бизнеси ". Тя предизвестява също за липса на бистрота и качество в законодателния развой. " Посоката на смяната поражда съществено безпокойствие " за независимостта на правосъдната система, акцентира Еврокомисията.

При Полша Европейска комисия е разтревожена преди всичко по въпроса за реформирането на правосъдната система. Това " усилване на въздействието на изпълнителната и законодателната власт върху правосъдната " власт " отслаби независимостта на правосъдната система ", установи тя.

" Европейският съюз бе основан и като противоотрова против... властническите трендове ", съобщи при представянето на отчета заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова, която отговоря за полезностите и прозрачността.

Вчера унгарският министър председател Виктор Орбан изиска оставката на Юрова поради неин коментар, че визията му за " нелиберална народна власт " води до " болна народна власт " в страната му. Европейска комисия отхвърли апела на Орбан, напомня Ройтерс.

Опитите на Комисията да принуди Унгария и Полша да трансформират своя курс в региона на върховенството на закона до момента значително се провалиха. Двете страни взаимно се пазят, защото в сходство с актуалните правила на Европейски Съюз за налагане на съществени санкции е належащо единомислещо утвърждение от всички страни членки, отбелязва Ройтерс.
Четирийсетина депутати в Европейския парламент писаха тази седмица до Европейска комисия с искане да предприеме дейности по отношение на независимостта на правосъдната система в Полша.

Ройтерс отбелязва още, че отчетът подлага на критика също България, Румъния и Словакия за пропуски при гарантирането на независимостта на правосъдната система. Европейска комисия загатна корупционни кавги в България, Словакия, Хърватия, Чехия, Унгария и Малта, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР