Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще инвестира 16 млн. евро в

...
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще инвестира 16 млн. евро в
Коментари Харесай

ЕИБ инвестира 16 млн. евро в ключови сектори в Молдова

Европейската капиталова банка (ЕИБ) ще влага 16 млн. евро в основни браншове на молдовската стопанска система. Това разгласи вицепрезидентът на Банката на Европейски Съюз Тереза ​​Червинска. Финансовата инжекция ще бъде ориентирана към транспортни, енергийни и здравни планове, които имат за цел да смекчат икономическите и обществените последствия от съветската инвазия в Украйна и ще поддържат присъединението на Молдова към Блока, който е одобрил 280 млн. евро за 2022 година

„ Европейска инвестиционна банка ще продължи да способства за стопански мощна, енергийно самостоятелна и зелена Молдова. Досега инвестирахме 280 млн. евро и мобилизирахме още 16 милиона безплатни средства за планове в обществения и частния бранш единствено през 2022 година Следващата година наш приоритет ще бъдат вложенията в енергийния и транспортния бранш, които ще оказват помощ на страната да реализира енергийна самостоятелност и да се интегрира в Европейски Съюз. Планираме да подкрепим планове в опазването на здравето, които имат за цел да обезпечат достъп до висококачествени медицински услуги “, означи Червинска, която дава отговор за интервенциите в страната.

Според Янис Мажеикс, дипломат на Европейски Съюз в Молдова, Блокът е дал безплатни 64 млн. евро за разнообразни начинания. Европейски Съюз към този момент разгласи и друга поддръжка от 250 млн. евро, от които с 50 милиона ще бъдат покрити бюджетни потребности на страната през зимата. В близко бъдеще ще бъде предоставена и 20 млн. евро безплатна помощ за рехабилитация на железниците.

Европейска инвестиционна банка ще даде заеми, съчетани с грантове и техническа помощ, за 150 млн. до 170 млн. евро през идната година. Очаква се финансирането да покрие необятен набор от планове, фокусирани върху енергийната успеваемост и намаляване на климата в сходство с самодейността на Европейския зелен пакт в района, за секторите на опазването на здравето, цифровизацията и хранително-вкусовия бранш на Молдова.

Досега финансовата институция е предоставила заем от 150 млн. евро за реорганизация на основни автомагистрали, ускорявайки интеграцията на Молдова в трансевропейската транспортна мрежа и Европейски Съюз. Към него до края на годината ще бъдат добавени още 100 милиона за възобновяване и модернизиране на други основни национални пътища.

Междувременно Европейска инвестиционна банка разгласи идни вложения за възстановяване на енергийната успеваемост, енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки, които са основни за енергийната самостоятелност от изкопаемите горива. Банката ще даде към 30 млн. евро на частен оператор на електроразпределителна система в Молдова за финансиране на модернизацията, цифровизацията и разширението на електроразпределителната мрежа, покриваща централната и южната част на страната, в това число столицата Кишинев. В страната се извършва и различен план възстановяване на енергийната успеваемост на публични здания, в това число лечебни заведения, учебни заведения, детски градини и други публични институции с портфейл от 12,4 милиона евро.

Европейска инвестиционна банка е дейна в Молдова от 2007 година, като до момента е вложила в страната над 1 милиард евро по 26 плана в превоза, енергетиката, дребните и междинни предприятия, селското стопанство, общинската инфраструктура и услугите.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР