Европейската филмова награда на публиката LUX е наследник на традиционната

...
Европейската филмова награда на публиката LUX е наследник на традиционната
Коментари Харесай

Българските зрители ще могат да видят филмите, номинирани за наградата LUX

Европейската кино премия на публиката LUX е правоприемник на обичайна премия LUX, която се връчва от Европейския парламент от 2007 година " София Филм Фест “ има традиция в представянето на всички номинирани филми, като измежду тях е имало и български заглавия. Това сподели Светлана Дамянова – началник на пресотдела на " София Филм Фест “ в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.   

Наградата LUX на публиката е учредена през 2020 година и се присъжда годишно от Европейския парламент и Европейската кино академия, в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas. 

Номинираните за 2023 година филми са пет, те са субтитрирани на всички европейски езици и са публикувани във всички европейски страни. " По този метод публиката се подтиква с изключение на да отиде на кино и да види европейски произведения, да оцени и качеството им. Сборът от този вид субективна оценка на публиката ще бъде част от финалното решение за това на кой от петте номинирани кино лентата ще бъде присъдена премията “, изясни Дамянова. 

Носителят на премията LUX на публиката ще бъде избран от гласовете на публиката и на депутатите в Европейския парламент, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка. 

В момента четири от заглавията се популяризират онлайн посредством Neterra.TV+ - " Алкарас “, " Идиотският триъгълник “, " Близо “ и " Блуждаещ огън “. " За тях има 150 безвъзмездни билета за всеки един от тях достъп онлайн. От през днешния ден до 24 април те ще бъдат разполагаем в Neterra.TV+. Когато билетите свършат, филмите могат да бъдат видени в София в пет следващи дни от 24 до 28 април. В тази поредност ще бъде включен и филмът " Изпепеляващи дни “, който нямаме право да излъчим онлайн “, изясни Дамянова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР