Европейската бирена индустрия върви нагоре, сочат нови данни, публикувани от

...
Европейската бирена индустрия върви нагоре, сочат нови данни, публикувани от
Коментари Харесай

Евродепутат: Бирата има сериозен принос за възстановяването на икономиката на Европа

Европейската бирена промишленост върви нагоре, сочат нови данни, оповестени от Пивоварите на Европа (Brewers of Europe). Производството и потреблението на бира последователно се връщат към равнищата от 2019 година Резултатите на бранша бяха показани в Брюксел на 10-ото издание на форума,,Бирената промишленост в интерес на Европа " (Beer Serves Europe). Събитието събра над 250 представители на европейските институции, националните бирени асоциации, бизнеса и фенове на пивото.

Годишният отчет на Пивоварите на Европа демонстрира, че броят на пивоварните в Европейски Съюз се е нараснал от 9500 през 2021 година на 9680 през 2022 година Тази динамичност към момента не е на равнищата от края на предходното десетилетие, когато броят им нарастваше с хиляди годишно, само че все пак е знак за резистентен напредък и нововъведения в бранша. С най-вече пивоварни още веднъж е Франция с впечатляващите 2500 обекта, от които 2300 са микропредприятия. След нея е Германия с 1507 пивоварни. Най-много работни места обезпечава точно немският бирен отрасъл, където се трудят 27 916 души.

По време на форума ръководителят на бирения клуб на Евро Парламента, евродепутатът Иван Щефанец, акцентира, че пивоварният отрасъл продължава да има сериозен принос за възобновяване на стопанската система на Стария континент. " В бирената промишленост непосредствено са заети 2.6 милиона души. Всяко работно място в нея основава още 16 по веригата на доставките и в сегментите на туристическия и ресторантьорски бизнес ", добави той и разяснява, че ще продължи да се бори в Европейския парламент да бъдат одобрявани по-справедливи регулации за пивоварния бранш.

Зелените нововъведения, общественият принос и устойчивото развиване не престават да са в центъра на вниманието на бирения отрасъл във всички европейски страни. Българските пивоварни компании се отличават като едни от най-активните в използването на практиките на кръговата стопанска система и екологичната отговорност. Само за последните три години вложенията в зелени нововъведения в пивоварните у нас надвишават 60 милиона лв., а над 12 милиона са вложени за развиване на човешките запаси и здравословните условия на труд.

,,Изключително сме задоволени и горди, че през последната нелека година, точно поради представянето си като виновни работодатели и производители, бирените компании в страната не престават да имат мощно утвърждение от страна на сънародниците ни ", разяснява Ивана Радомирова – изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България (СПБ). Тя добави, че високият рейтинг е по редица критерии и биреният отрасъл у нас е с най-висока известност в Европа след Чехия.

Според годишния отчет на Пивоварите на Европа, над 358 милиона хектолитра бира са създадени в страните на Европейски Съюз през 2022 година по отношение на 344 милиона хектолитра през 2021 година Загриженост у всички буди фактът, че общо на европейско равнище има съществено покачване на индустриалните разноски в пивопроизводството. В средата на 2023 година те са с над 20% по-високи, в сравнение с през 2019 година Съчетани с внезапното повишаване на разноските за доставки и логистика, тези условия забавят динамичния напредък на сектора и най-много на износа, който в огромна степен способства за добавената стойност на бирената промишленост в Европа.

Традиционно Германия остава най-големият европейски производител на питие с 87 830 000 хектолитра, следвана от Испания и Полша. По произвеждане на бира България е на 15-о място в Европейски Съюз, което значи, че по този индикатор родната пивоварна промишленост се е изкачила с две места нагоре спрямо предходната година.

Продажбите на бира в Европейския съюз са се нараснали и надвишават 317 милиона хектолитра през 2022 година по отношение на 301 милиона хектолитра през 2021-ва. По този индикатор Германия още веднъж е преди всичко със 79 100 000. На второ и трето място в Европейски Съюз отново са Испания и Полша, надлежно с 42 300 000 и 34 730 000 хектолитра. България за поредна година е на 13-то място по продажби на бира. През 2022 година в страната са продадени 5 230 000 хектолитра, което е с 80 000 повече от продажбите през 2021 година Белгия продължава да е най-големият експортьор на питие с 16 390 000 хектолитра.

Европейският пазар на бира все по-активно предлага извънредно разнообразна гама от почти 50 000 марки и асортимента. За никого не е изненада, че все по-силно се развива и портфолиото на безалкохолните пива, които към този момент съставляват над 5% от европейския пивоварен пазар. Най-новите изследвания демонстрират, че понастоящем близо 70 на 100 от европейците към този момент са пили от тях. Според специалистите точно безалкохолните бири ще бъдат моторът в бъдещото развиване на категорията, изключително за потребителите във възрастовата група сред 19 и 30 години, които от ден на ден се стремят към деен и здравословен метод на живот.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР