Европейската агенция по околна среда пусна нов интернет портал с

...
Европейската агенция по околна среда пусна нов интернет портал с
Коментари Харесай

Нов интернет портал показва в реално време колко е мръсен въздухът

Европейската организация по околна среда пусна нов интернет портал с информация за качеството на въздуха в действително време, съобщи БТВ.

Със светлосини точки на картата на Европа са маркирани местата, където качеството на въздуха е положително, а с тъмночервени, където въздухът е най-мръсен.

На пръв взор е ясно, че страните от Западна Европа в този час нямат проблем с въздуха, приближавайки се към Балканите обаче, стартират да се появяват и по-червени такива.

В прилежаща Македония съвсем на всички места маркираните места са в аления набор, което значи замърсен въздух.



У нас качеството на въздуха към 19 ч. довечера не е положително в София, Плевен, Велико Търново, Хасково и Благоевград.

Традиционно един от градовете, където въздухът е замърсен, е Девня, само че довечера данните от станциите демонстрират друго. Проверка в детайлите за стойностите през миналите дни демонстрира, че качеството на въздуха е в норма. Има леко нарастване само при азотен диоксид, присъщ за промишлените зони.

Долината на химията е името на региона, в който е ситуиран град Девня и приказва единствено за себе си.

Девня е опасана от огромни фабрики. През отминалите дни качеството на въздуха в Девня беше трайно означен на картата на Европейската организация в жълто. Това значи, че не надвишава допустимите правила, само че е на ръба.

"Ситуацията със замърсяването на въздуха в Девня е овладяна, през годините се реализираше стратегия за понижаване равнищата на замърсяване ", изясни Димитричка Маринова от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна.

Според локалната община данните не са действителни, тъй като станцията, измерваща чистотата на въздуха, е ситуирана на повече от 10 км. от промишления комплекс.

По-късно през днешния ден обаче, индикаторите на въздуха в Девня се усъвършенстваха доста. Дали задълго или не, всеки може самичък да ревизира на портала на европейската организация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР