Европейската агенция по лекарствата съобщи, че препоръчва да бъде предоставен

...
Европейската агенция по лекарствата съобщи, че препоръчва да бъде предоставен
Коментари Харесай

Европейската агенция по лекарствата препоръча пазарен достъп до ваксината на АстраЗенека

Европейската организация по медикаментите заяви, че предлага да бъде възложен пазарен достъп на имунизацията против Covid-19 на " АстраЗенека ". Издаването на пазарно позволение е в ръцете на Европейската комисия и страните от Европейски Съюз.

Това ще бъде третата ваксина, утвърдена в Европейски Съюз, след препаратите на " Пфайзер " и " Модерна ". В последните дни от " АстраЗенека " предизвестиха, че не са в положение към този момент да изпълнят в точния момент контракта си с Европейска комисия, който планува доставката на 400 милиона дози до края на годината.

Агенцията предлага препаратът да се слага на хора над 18-годишна възраст. Вчера немският институт " Робърт Кох " предложи имунизацията да не се употребява за хора над 65 години поради недоказано деяние. Това бе опровергано от " Астра Зенека ". Ваксината демонстрира към 60% успеваемост при клинични изпитвания.

" Както и в предходни случаи, Комисията на EMA за медикаменти за хора (CHMP) оцени прецизно тази ваксина и научната основа на нашата работа е в основата на твърдия ни ангажимент да опазваме здравето на жителите на Европейски Съюз ", съобщи изпълнителният шеф на EMA Емър Кук.

Според Европейската организация по медикаментите има и други ваксини, които дават позитивни очаквания. Трябва да продължим да работим съществено, с цел да създаваме и други ваксини, които да ни оказват помощ в битката с пандемията, стана ясно на брифинга.

Ваксината на " Астра Зенека " се базира на технология, друга от тази на другите две ваксини. Тя е така наречен векторна ваксина. При този тип ваксина се употребява друг, безопасен вирус за предаване на " инструкции " от вируса, причиняващ COVID-19. Когато подобен вектор е вкаран в организма ни, генетичният материал дава указания на клетките по какъв начин да създадат белтъка, неповторим за ковид и основават T-лимфоцити и В-лимфоцити, които знаят по какъв начин да се борят с него, в случай че се заразим в бъдеще.

Този вид ваксини са по-лесни за предпазване.

Одобрението на имунизацията става на фона на разногласията сред Брюксел и " Астра Зенека " за невъзможността на компанията да достави контрактуваните за първите три месеца на годината дози за страните от Европейски Съюз и съмненията, че количествата, предопределени за европейския пазар, се изнасят за други страни.

Европейска комисия не крият раздразнението си, че обещанието от " Астра Зенека " количества не могат да бъдат доставени. Настояват и за основаване на механизъм на бистрота - т.е., всички фармацевтични компании да предизвестяват Брюксел, когато изнасят за трети страни.

Днес Европeйската комисия разгласява контракта с " Астра Зенека ", в който е заличена огромна част от информацията, обвързвана най-много с съответните количества дози за страните, съответните дати на доставките и цените на имунизациите. Липсва също информация за цените на доставките. Това стана със единодушието на на " Астра Зенека ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР