Европейската агенция по лекарствата разследва дали отделните случаи на тромбоза

...
Европейската агенция по лекарствата разследва дали отделните случаи на тромбоза
Коментари Харесай

ЕМА разследва над 30 случая на тромбоза при ваксинирани с Астра Зенека

Европейската организация по медикаментите проверява дали обособените случаи на тромбоза при пациенти в страни от Европейски Съюз са в резултат на имунизацията с " Астра Зенека " или е съвпадане. Това съобщи на конференция директорката на Европейската организация по медикаментите Емър Кук.

На фона на възходящия брой страни, които стопират отчасти или напълно имунизацията, европейският регулатор е под засилен напън да даде ясно мнение по отношение на рисковете, свързани с тях. Германия, Франция, Италия и редица други страни от Европейския съюз преустановиха използването на имунизацията " Астра Зенека " поради изолирани случаи на тромбоза. Ваксинацията с " Астра Зенека " и у нас бе спряна краткотрайно на 12 март, до момента в който Европейската организация по медикаментите отхвърли всички подозрения по отношение на сигурността й.

Кук уточни, че няма индикации, че случаите с кръвни съсиреци, които тя дефинира като " доста редки ", са породени от имунизацията, само че специалистите правят оценка тази опция.

" Нашата задача е да се уверим, че има доверие във имунизациите, които сме одобрили. Това е наш приоритет ", сподели Кук.

Директорката на ЕМА сподели още, че когато се имунизират милиони хора постоянно има случаи на странични реакции.

" Пандемията от COVID-19 е световна рецесия с опустошително влияние върху обществената сфера, стопанската система и опазването на здравето, и голямо задължение за здравните системи на Евросъюза. Ваксините оказват помощ за отбраната на хората от заболяването, изключително медиците и уязвимите групи като възрастните хора и хронично болните. Това е доста значим аспект в процеса на оценяване на изгодите и рисковете. Докато следствието продължава, ние оставаме твърдо уверени, че изгодите от имунизацията " Астра Зенека " в предпазването от COVID-19 и намаляването на риска от постъпване в болница, надвишава рисковете от странични резултати ", сподели Кук.

До 10 март в Европейски Съюз е имало регистрирани 30 случаи на тромбоза при 5 млн. имунизирани. Цифрите евентуално са се нараснали, защото през уикенда има сигнали за още случаи на тромбоза, добави Емър Кук.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР