Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) преразгледа леко надолу

...
Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) преразгледа леко надолу
Коментари Харесай

ЕБВР с прогноза за очаквания растеж на България през 2025

Европейска банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) преразгледа леко надолу упованията си за растежа в районите, в които влага. Икономическият напредък в България ще бъде 2.9 % за 2025 година, което е 0.1 % по-малко от първичните упования на банката през май.

Актуализирани прогнози за „ Регионалните стопански вероятности “ се показва напредък от 2,8% за 2024 година, което е с 0,2 процентни пункта по-малко спрямо предходната прогноза от май 2024 година

Банката, която работи в Централна, Източна и Югоизточна Европа, Централна Азия и района на Южното и Източното Средиземноморие, показва разнообразни траектории на показване на стопанските системи си. През 2025 година тя чака напредък от 3,5 %, което е с 0,1 процентни пункта под предходната прогноза.

В отчета, озаглавен „ По пътя на корекциите “, се показват няколко аргументи за низходящите корекции. Икономическата интензивност е по-бавна от предстоящото в Централна Азия, където минните действия в Казахстан и Узбекистан са в застой. Югоизточните страни от Европейския съюз (ЕС) бяха наранени от странични резултати от по-слабите вероятности в развита Европа.

Междувременно стопанските системи в района на Южното и Източното Средиземноморие усещат последствията от тежката суша и продължаващия спор в Газа и Ливан.

Прогнозата за растежа на Украйна остава непроменена на равнище от 3% за 2024 година, само че е ревизирана надолу с 1,3 процентни пункта до 4,7% за 2025 година заради вредите, нанесени на електроенергийната инфраструктура от съветските офанзиви, които оказват въздействие върху производството.

В позитивен проект новата районна прогноза на Европейска банка за възстановяване и развитие акцентира намаляването на инфлацията в районите. Тя е спаднала от най-високата си стойност от 17,5% през октомври 2022 година до 5,8% към юли 2024 година Въпреки това инфлацията остава с 1,6 процентни пункта по-висока от междинната си стойност преди пандемията. Този модел като цяло е подобен с този, следен в развитите стопански системи.

Докладът акцентира методите, по които страните от Европейска банка за възстановяване и развитие се приспособяват към новите геополитически и геоикономически действителности.

„ Нашите стопански системи непрекъснато се приспособяват към изменящата се световна динамичност “, съобщи Беата Яворчик, основен икономист на Европейска банка за възстановяване и развитие.

„ Въпреки че направихме лека низходяща проверка на прогнозата си за растежа, намаляването на инфлацията и възобновяване на действителните заплати дават окуражаващи признаци. Ще е нужна непрекъсната зоркост, защото стопанските системи ще се приспособяват към провокациите, свързани с възобновения инфлационен напън, енергийната сигурност, търговията и изискванията за финансиране по пътя на корекциите си. “/ БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР