Европа забрани вноса на руски хайвер, като част от петия

...
Европа забрани вноса на руски хайвер, като част от петия
Коментари Харесай

Ембаргото върху руския хайвер – много шум за нищо

Европа забрани вноса на съветски хайвер, като част от петия огромен пакет от наказания против Русия, утвърден при започване на април. Тогава Брюксел се похвали, че рестриктивните мерки ще обиден " артикули, които генерират обилни доходи за Русия " и по този начин ще удари значима част от нейната промишленост. Но по този начин ли е в реалност?   

На Русия се дължи дребна част от световното произвеждане на хайвер – единствено 52 т от общо с 688 тона, създадени в международен мащаб през 2019 година, съгласно Организацията по храните и земеделието. Всъщност делът на съветския импорт за европейския пазар е доста дребен, да не приказваме за световния, написа Виктор Джак в публикация за осведомителната платформа Polirico.

Въпреки че исторически хайверът е добиван от Каспийско море и е продаван от Русия и Иран, несъразмерният улов на есетровите риби докара до световната възбрана за див лов на риба, което принуди производителите да развиват свои лични аквакултури.

Освен това, показва създателят, Русия значително е затворен пазар. През 2020 година тя е изнесла единствено един звук от деликатеса, до момента в който Китай, който се обрисува като водещ експортьор, е продал зад граница 123 т, съгласно изследване на Европейски Съюз. Според същите данни общото произвеждане на страните в общността е 164 тона. Вносът на съветски хайвер в Европейски Съюз възлиза на 3,4 млн. евро, до момента в който единствено Исландия – седмият по величина търговец, е продал за 38,3 млн. евро през 2021 година Най-скъпият тип – Ossetra, не се внася от Федерацията, по информация от Petrossian – един от най-големите търговци на рибни деликатеси.

Ето за какво, заключава Виктор Джак, възбраната за импорт на съветски хайвер в Европейски Съюз е по-скоро алегорична, в сравнение с санкционираща. „ За множеството европейци това звучи дейно, демонстрира, че нещо се прави. Защото по-лесно е да се вкара такава глоба, в сравнение с да се спре вносът на газ и нефт от Русия ”, разяснява Беноа Томасен, ръководител на Комисията по есетровите риби към Федерацията на европейските производители на аквакултури. Той е предизвестил Европейска комисия, че мярката ще има лимитирано влияние по време на консултациите с Генералната дирекция по морско дело и риболовство на Европейска комисия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР