Европа трябва да повиши своя отбранителен потенциал, заяви пред БНР

...
Европа трябва да повиши своя отбранителен потенциал, заяви пред БНР
Коментари Харесай

Тагарев: Европейският стълб в НАТО трябва да бъде укрепен и засилен

Европа би трябвало да увеличи своя защитителен капацитет, съобщи пред БНР министърът на защитата Тодор Тагарев. " Европейският дирек в НАТО би трябвало да бъде укрепен и засилен ", уточни той и разссни тематиките на диалог на Мюнхенската конференция по сигурността, където той също взе участие. 

„ Във формата на Мюнхенската конференция се разискват най-горещите тематики за сигурността на Европа и света. Това, което е най-важно от наша позиция, са полемиките, свързани с повишението на капацитета за въздържане и отбранителния капацитет на Източния фланг на НАТО, оказването на поддръжка за Украйна, развиването на спора сред Израел и „ Хамас “, както и вероятностите за неговото разрешаване. Има и други тематики, като киберсигурност, отбрана на сериозна инфраструктура, бъдещето на демокрацията против автокрациите “, изясни той. 

Министър Тагарев разяснява и думите на Доналд Тръмп, че „ който не си заплаща в НАТО, не може да разчита на солидарността “ по член 5 от контракта за групова защита на Алианса. 

„ Общото мнение е, че член 5 е в действие, няма по какъв начин да не бъде в действие. Ще бъде задействан тогава, когато има нужда. НАТО няма да отстъпи, неведнъж беше казано, нито един квадратен сантиметър от територията против който и да е агресор. От друга страна е ясно, че всички страни би трябвало да заделят повече за защита. Две трети от страните към този момент го вършат, други страни имат проекти за повишение на разноските за защита. Още има други страни, които не са достигнали до 2 % разноски, само че отделят доста огромни запаси за оказване на помощ за Украйна, което също е значим детайл на тактиката за гарантиране на нашата сигурност “, сподели Тагарев. 

Той уточни, че съществува и концепция в идната Европейска комисия да има еврокомисар по защитата, какъвто в този момент няма. 

„ Изявлението в Мюнхен на президента на Украйна Володимир Зеленски не беше: " Аз желая вие да ми дадете ", а беше: „ Ние вършим доста неща, даваме огромни жертви, с цел да подсигуряваме своята сигурност. Това е значимо, с цел да се подсигурява сигурността на Европа. Това се схваща и беше посрещната доста топло неговото изказване “, разяснява още министърът на защитата.

На въпрос дали 100-те бронетранспортьора, дадени от България на Украйна, към този момент са пристигнали, министърът отговори, че това към момента не му е докладвано. По думите му страната ще продължи и с даването на муниции. „ Повечето от компаниите в този бранш са частни. Те имат планове да усилят своя потенциал, в това число възползвайки се от новите европейски принадлежности за съфинансиране на действия по разширение на техния индустриален потенциал “, сподели още Тодор Тагарев.  Като „ тотална безпардонност на режима в Кремъл " дефинира проф. Тагарев гибелта на съветския опозиционен водач Алексей Навални.

„ Факт е, че режимът в Кремъл направи по този начин, че той да не е измежду живите “. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР