Европа ще има лидерска роля с водещата си ВЕИ програмаСлънчевата

...
Европа ще има лидерска роля с водещата си ВЕИ програмаСлънчевата
Коментари Харесай

Цената на соларната енергия ще спадне до $0,021/kWh докъм 2050 г.

Европа ще има лидерска роля с „ водещата си ВЕИ стратегия "

Слънчевата сила ще доближи 54% от инсталирания индустриален потенциал до 2050 година (снимка: CC0 Public Domain)

До 2050 година изравнената цена на електрическата енергия от фотоволтаици ще доближи $0,021/kWh, предвижда интернационалната компания за регистрация и ръководство на риска DNV, основана в Норвегия, в нов отчет. Прогнозата за енергийния преход сочи, че LCOE на някои слънчеви фотоволтаици към този момент ще бъде покрай $0,020/kWh към 2025 година

Намаляването на единичните капиталови разноски, оценени все още на $870/kW, е факторът в основата на описания спад, се показва в отчета. „ Тъй като слънчевите фотоволтаични съоръжения не престават да се удвояват, тези цифри ще продължат да спаднат, като стигнат до под $700/kW малко след 2030 година и ще се свият в допълнение до $560/kW през 2050 година “

Т. нар. обучителен % за фотоволтаичната сила ще намалее от 26% на 17% до 2050 година Цифрата ще се откри към това равнище, защото съставените елементи на разноските се „ настройват към намаляващите разноски “. Този % отразява относителния спад на цените, обвързван с всяко удвояване на кумулативния опит. Ако обучителният % за слънчевите панели е 20%, това значи, че с всяко удвояване на конфигурираната кумулативна мощ цената на слънчевите панели пада с 20%.

До средата на века слънчевата фотоволтаика ще резервира позицията си на най-евтиния енергиен източник в света с общ потенциал от 15,3 TW. Но с растежа на слънчевата сила ще стартира да нараства и потенциалът за предпазване, се показва в отчета.

Прогнозата на DNV за енергийния преход сочи още, че слънчевата сила ще доближи 54% от инсталирания индустриален потенциал до 2050 година, само че ще съставлява единствено 39% от международното произвеждане на електрическа енергия в мрежата.

DNV чака Китай и Съединените щати да продължат да са водачи в света на фотоволтаиката през идващите две десетилетия и половина, само че и двете страни ще изпитат „ лек спад “ до 2050 година, когато доближат засищане на инсталациите. Индия, Близкият изток и Северна Африка ще пропълзят нагоре в слънчевата „ подчиненост “, съвсем утроявайки дяловете си, от 6% и 3% през 2022 година до надлежно 14% и 12% доникъде на века.

Слънчевата сила ще надмине производството на изкопаеми горива в Европа през 2030 година заради „ водещата в света стратегия за декарбонизация, подкрепяща слънчевите политики “. Но този „ голям скок “ ще има спомагателен резултат върху други производители на сила от възобновими източници и нуклеарния бранш, което ще докара до лек спад в акциите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР