Европа се затопля по-бързо от очакваното, като климатичните промени увеличават

...
Европа се затопля по-бързо от очакваното, като климатичните промени увеличават
Коментари Харесай

Европа се нагрява по-бързо от очакваното

Европа се затопля по-бързо от предстоящото, като климатичните промени усилват броя на дните  с рискови горещини и понижават броя на леденостудените, демонстрира ново изследване. Температурите в Европа доближиха рекордно високи стойности това лято, преминавайки 46,0 градуса по Целзий (114,8 градуса по Фаренхайт) в Южна Франция.
Броят на летните дни с рискови горещини се е утроил след 1950 година и лятото като цяло е станало по-горещо, съгласно проучването. В същото време зимните дни с рискови студове понижават по периодичност най-малко на половина, а зимите като цяло стават по-топли. Новото изследване сочи, че елементи от Европа се затоплят по-бързо от предстоящото от учените.
 „ Дори в този районен мащаб в Европа можем да забележим, че тези трендове са доста по-големи от това, което бихме очаквали от естествената колебливост на атмосферните условия ", споделя Рут Лоренц, климатолог от Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих, Швейцария и водещ създател от новото проучване. Според него това в действителност е сигнал за изменението на климата.
Новото проучване се базира на данни от наблюдения, взети от европейските метеорологични станции за интервала 1950-2018 година Според учените броят на прекомерно горещите дни в Европа се е утроил след 1950 година до момента в който броят на рисково студените понижава с два или три фактора според от района. Изключително топлите дни са станали по-горещи приблизително с 2.3 градуса по Целзий (4.14 градуса по Фаренхайт), до момента в който извънредно студените дни са се затопляли приблизително с 3.0 градуса по Целзий (5.4 градуса по Фаренхайт).
Отделни райони в цяла Европа това лято се сблъскаха с фрапантно разнообразни температурни трендове, което затруднява сравняването на междинните европейски температури с съответните крайности на станциите. Въпреки това, повече от 90% от изследваните метеорологични станции демонстрираха, че климатът се затопля.
Европейските лета и зими ще станат все по-горещи през идващите години, защото изменението на климата се форсира, засягайки градовете и хората, които са неподготвени за повишение на температурите, съгласно създателите на изследването.Изследването беше оповестено тази седмица в списанието AGU Geophysical Research Letters.

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР