Европа се разделя на лагери, без никакво значение дали някой

...
Европа се разделя на лагери, без никакво значение дали някой
Коментари Харесай

Виктор Орбан между две партньорства и редица странни решения в хода на една война

Европа се разделя на лагери, без никакво значение дали някой желае или не. От една страна ще открием, че имаме феновете на НАТО, които преглеждат Владимир Путин като деспот и агресор, а от другата имаме феновете на Кремъл, разкриващи най-големите си страхове към джендър идеология, замесване във война – това в никакъв случай няма да се случи, само че е належащо да се четат и закони, а от години виждаме и спад в интереса – и доста други забавни опорки.

Натискът на двете страни изненадва и с още един специфичен детайл – Унгария и Виктор Орбан. Същият човек няколко пъти трансформира своята позиция, показва неуверени и даже странни хрумвания по отношение на позицията на Унгария, когато би трябвало да заема страна в разногласието. В началото на февруари 2022 година Орбан е поканен да участва в Русия дружно с по-сериозен антураж. До последния миг всичко наподобява обикновено, само че Путин показва, че на срещата би трябвало да пристигна единствено министъра и неговия преводач – други посетители не са позволени. Официалната версия на Русия е обвързана с обстоятелството, че Коронавирус става все по-заплашителен и не желаят да се рискува. Орбан е тестват с PCR, преди да се срещне, за разлика от Макрон и неговите терзания за ДНК. На тази среща за първи път ще се показва и голямата маса, на която Путин ще посреща посетители.

В началото на срещата излиза наяве, че Орбан ще благодари за имунизациите Sputnik V, които са доставени по време на пандемията. Двамата водачи ще прекарат общо към 5 часа, доста повече от автентично плануваното време, а самият маджарски водач ще опише това преживяване като „ невиждано предизвикателство “. Само няколко минути от видеото се демонстрират, само че източници от Народното събрание, говорещи пред изданието Direkt ще споделят, че това е била доста техническа посока. Основният интерес на Орбан е да обезпечи газ от Русия на рационална цена, изключително откакто се вижда повишението на спора със Запада.

Руският президент се интересува от своята лична страна и има интерес към основаването на Paks II нуклеарната ел. централа, която би трябвало да се построи от Русия и се бави с години. Орбан декларирал, че има един финален подробност и планът ще бъде финализиран в най-близко бъдеще. Интерес има към унгарско-руски железници, само че въпреки и спорът с Украйна да се покачва, двамата не разясняват нищо по тази тематика. За Орбан това е доста сполучлива и атрактивна среща, която дава началото на неговата миротворна задача. Малко по-късно ще повтори и думите на Кремъл, че Русия не е получила никакви гаранции за сигурност от НАТО и Съединени американски щати. От срещата в Берлин през октомври 2021 година излиза наяве, че унгарският министър-председател предчувствал проблеми на хоризонта, само че през февруари 2022 година е на напълно другия полюс. Неговият доближен кръг декларира, че той самият не е очаквал война, най-малко не и против цялата украинска територия.

През идващите месеци изданието Direkt36 открива към 40 души, в това число и представители в държавното управление, които показват, че Орбан прави толкоз неуместни маневри, че с тях изненадва целия свят. Разследването на Vsquare показва, че нито един човек в Народното събрание, както и унгарското разузнаване, не са очаквали да има война или са давали минималните сигнали за сходна, насочена най-вече в Източна Украйна. Със старта на войната, Унгария бърза да съобщи, че ще се възползва от момента да скъса пъпната шнур с Русия и да постави завършек на про-руските политики. Опитите стартират да се охлаждат доста през идващите седмици.

Сценарият се трансформира и още веднъж продължава да се приказва за топли съветски връзки и рецензия на западните сътрудници. Орбан гласоподава за всички наказания на Европейски Съюз, само че в самата страна популяризира цяла акция от ограничения и изказвания на водещи политици, които не стопират да упрекват Европа за настъпилата война. В останалите случаи се търси всевъзможен вид, с цел да се получи газ от Русия. Действията на Орбан са композиция от разнообразни фактори, само че първоначално излиза наяве, че на 23 февруари комитетът по национална сигурност, включващ 3-ма членове от опозицията и 4-ма от ръководещата празненство, стартират сериозен спор по отношение на настроенията. Унгарското разузнаване няма доста информация, въпреки и западните медии да не стопират да показват отчети от Европа и от самото начало не престават да демонстрират, че Русия ще стартира масирана офанзива по Украйна, освен това по всяко едно време. Извикан е генерал-лейтенант Янош Берес, който в последните години е работил с НАТО за прогонване и гонене на съветски шпиони в страната.

Той също продължава да твърди, че няма никакви разновидности за нахлуване на Киев или стартирането на една война. По негово мнение даже немските разузнавачи не са били толкоз сериозни, колкото американските отчети. Потенциалните цели, най-малко съгласно генерала, могат да бъдат в Източна Украйна, където Русия признава независимостта на Луганск и Донецк. Само след 24 часа ще се окаже, че всички са били доста неверни в своите изказвания. Зсолт Бунфорд, който се занимава с осведомителния офис, намира време даже да се съмнява в американските отчети и той самият счита, че Америка популяризира подправени вести за унгарското общество, което в този миг няма особени проблеми с Руската федерация.

Унгарският шеф на разузнаването не се тормози да обърне внимание и на обстоятелството, че единственият пропагандатор на съветската позиция е държавното управление на Орбан. Още от 2021 година медиите в Унгария не стопират да демонстрират, че Путин няма никакво желание да върви на война, само че в същото време е предизвикан от Съединени американски щати. Тези данни се популяризират от платени тролове, като доста от плакатите и лайтмотивите идват, най-малко по думите на Антал Роган, на дневна база за поддръжка на про-Орбанско държавно управление. Хора като Даниел Дийк не стопират да показват, че няма да има война, неговият профил не е стеснен, макар възходящото напрежение.

Орбан се прибира вкъщи след срещата с Путин и е сигурен, че война в действителност няма да има. Двама от неговите министри ще повторят изказванието, че никой не желае война. В същия интервал не стопират предизвестията от западното разузнаване, което всеки ден припомня, че обстановката се покачва. Нещо още по-страшно е, че унгарската администрация не стопира да твърди, че това е просто опит за покачване на напрежение, само че не е нещо кой знае какъв брой изключително. Почти всеки представител на запада, като най-често идват американски такива, на затворени порти ще се опитат да подскажат, че не е доста редно да се има вяра на Путин.

По думите на източници, които обслужват информацията сред унгарското и американското разузнаване, Орбан получава даже публично военно разузнаване, което се удостоверява от съвсем всички публични НАТО канали. Американското посолство в Будапеща няколко пъти се пробва да извика външния министър през 2021 година Той е имал информацията и я е популяризирал измежду сътрудниците си, само че не измежду всички сътрудници.

В един миг американците се отхвърлят да предизвестяват, отстъпвайки мястото на британците да посочат същите данни. До средата на февруари има някаква смяна в настроенията и държавното управление на Орбан като че ли поглежда. Изпратен е ръчно написан отчет, в който се твърди, че Русия се приготвя за война и ще съобщи, че Украйна се е стремяла да направи същото.

На 24 февруари Антал Роган приканва всички хора от държавната пропагандна машина, с цел да мислят по какъв начин тъкмо да обяснят войната на своите хора. Роган ще предложи да се вземат всички благоприятни условия, тъй като при война е допустимо да се завоюват по-сериозни позитиви. През идващите седмици той би трябвало да измисли и допустимо най-хубавите известия на държавното управление. Ще се акцентира смисъла за мира, стоенето вън от военния спор, както и отхвърли за даването на оръжие. Вярвайки на старите изследвания, неговите известия би трябвало да имат триумф в обществото. Започват да се вършат и изследвания по отношение на настроенията на гласоподавателите, които ще би трябвало да реагират на новините, че войната може да се популяризира в цяла Европа.

Преди войната е ясно, че партията на Орбан води с 13% пред опозицията. В денят на самата война, партията публично показва, че това би трябвало да се преглежда прецизно като военна интервенция и като Украинско-руски спор. В първите часове след речта на Путин ще се разказва единствено като дребни въоръжени спорове, въпреки и това да е една от най-мащабните войни в Европа от десетилетия.

Тук идват и някои главоболия като обстоятелството, че унгарското посолство в Киев би трябвало да бъде евакуирано, а тази информация би трябвало да бъде оповестена по някакъв метод. До последно е известно, че унгарския дипломат не вярвал, че Киев може да бъде атакуван и не считал, че има потребност от евакуация. Има и един различен проблем, никой даже не е правил проекти или разработвал тактики за изтегляне на същото. Външният министър на Унгария е изпратен по същото време да води стопански договаряния с Бахрейн. Следобед излиза наяве, че и министър-председателят към този момент има съединена тирада.

Той осъжда спора, декларира ясно, че Унгария би трябвало да стои надалеч от спора и отхвърля да даде оръжия на Украйна. По време на всички тези осъществявания, статистическите организации се пробват да схванат и какви са настроенията в страната. Те публично стигат до заключението, че „ Унгарците не харесват украинци. “. Това било ясно освен за гласоподавателите на Орбан, само че и за всички от опозицията. От една страна има проблеми, че съгласно партията Фидес (тази на Орбан) имало дискриминация на унгарското малцинство в Западна Украйна. От друга страна има и проблем, че същото това малцинство е карано с рейсове, с цел да гласоподава на предишните избори и да помогне за успеха на актуалната власт.

На вътрешно равнище всичко наподобява като приказка, само че по какъв начин ще се работи на интернационалната сцена? Унгария е засилила своите връзки с Русия през последните няколко години. По думите на осведомител от държавното управление, посочен от Vsquare, Унгария продължава да се съгласява с всичко, като членка на Европейски Съюз и НАТО. Основната концепция е да се застане на страната на всички останали, като даже ще напише, че Унгария застава на страната на Европейски Съюз и приема европейската позиция на този спор. На 26 февруари ще пристигна и първата изненада, същият човек ще съобщи, че не е склонен с изключването на Русия от SWIFT. Унгария ще е една от първите, които ще побързат даже да одобряват решението на останалите страни за бързо присъединение на Украйна в Европейски Съюз.

Макар и същата страна да блокира тяхното участие по-рано, заради обстоятелството, че има неизяснени несъгласия с унгарското малцинство. Отново се обръща внимание и на Международната Инвестиционна Банка, която трансформира своето седалище от Москва в Будапеща. Унгария стои до тази банка, макар обстоятелството, че по-рано е декларирала, че ще одобри всички наказания. Друг е въпросът, че там има и маджарски капитал. Вниманието там продължава да се ускорява, до момента в който не излиза наяве, че страната може да получи 15.8 милиарда евро по фонда за възобновяване от пандемията.

Планът за възобновяване е подаден още през 2021 година и Европейската комисия не е сигурна, че би трябвало да го дава, изключително откакто има високи подозрения за корупция. След като парите още веднъж не идват, Орбан към този момент дава воля на възприятията си и стартира да подлага на критика Запада по отношение на глобите. При последната среща на министрите, преди изборите, Орбан ще продължи да подлага на критика Съединени американски щати и ще съобщи, че страната се пробва да върне многополярния международен ред. В него няма място за Централна Европа и въобще за Европа. Цялата дрънканица от рецензии е посочена от министър на опозицията, който твърди, че за Виктор е мъчно да бъде съдружник и зависещ по едно и също време. Това е индивидът, който няколко пъти повтаря, че унгарците не би трябвало да бъдат като поляците и да заемат позиция.

Същият няколко пъти показва песимизъм по отношение на успеха на Украйна, а апропо не можем да забравим и обстоятелството, че съгласно него Полша се пробва да вкара НАТО във война. Русия въобще не участва в неговите последни тематики на диалог. Попитан от други министър на опозицията, за какво унгарската про-правителствена медия популяризира опорките на Кремъл, Орбан не дава никакъв отговор. Най-добрият образец за влошени връзки е възложен с Ангела Меркел, която години наред се е опитвала да сътвори по-добра позиция за бизнес връзки с Русия, а в този момент всичко било хвърлено напразно.

Относно президентът Зеленски, той не можел да носи отговорност за нищо, а най-голямата отговорност трябвало да се даде на Съединени американски щати за своята политика. На 24 март 2022 година Зеленски се обръща към страните и в лист показва всички, които са помогнали и са изпратили филантропична или военна помощ. Не е изненада, че Унгария е оставена на последно място. След директният въпрос на Зеленски:

„ Знаеш ли какво става в Мариупол, до момента в който ти се чудиш дали да наложиш наказания, дали да търгуваш с Русия, дали да предоставяш оръжия или не? “

Партията Фидес бърза да се възползва от тази опция и още веднъж да завоюва малко повече рейтинг. Източниците демонстрират, че доникъде на март към този момент няма толкоз огромно неспокойствие към войната. В този миг Зеленски дава гориво за пропагандната машина и старт на новата акция. Новата концепция е, че би трябвало да се приказва за енергийни източници, които остават под риск и би трябвало да се бранят непременно. На 25 март Орбан пуска ново видео и изяснява, че Европа желае да наложи наказания на въглища, газ и нефт. Веднага по-късно декларира, че не може да поддържа сходни наказания, изключително откакто тези енергийни източници или към 85% от тях идват непосредствено от Русия.

В този миг излиза идващото изследване и се оказва, че разликата от 13% е стопена. Сега идва новата рекомендация, която ясно би трябвало да съобщи, че е редно да се приказва за войната и да се изведат задоволително облаги, а с тях и да се завоюват хората, които към момента не са взели своето решение. Стратегията сработва и на 3 април 2022 година Фидес печели с 2/3 от мажоритарния избор. Всички чакат смяна на обстановката или най-малко по-лесна работа в отношение на външната политика, но нищо от това не се случва.

Отново се вижда, че Орбан поддържа глоба след глоба, само че не се тормози изключително, откакто твърди, че за него те няма да влязат в действие. Пристигайки до точката с петрола, Европейски Съюз най-сетне ще даде гратисен интервал до края на 2023 или 2024 година за налагането на наказания, даже и след срещата с Урсула фон дер Лайен, Орбан отхвърля да одобри обстоятелството, че ще глоби съветския нефт. Неговата рефинерия – МОЛ можела да работи единствено с Уралски нефт, а техническото превключване можело да отнеме сред 2 и 4 години и сума от стотици милиони долари.

Има и друга причина, Уралският нефт е освен извънредно на ниска цена, само че и след глобите е достигнал своите минимални стойнисти. Унгария печели извънредно добре от тази концепция и дава преимущество пред съперниците от другите партии. През втората четвъртина на 2022 година се доближава облага от близо 1.3 милиарда евро. След следващата конвенция за приемането на глобите, най-малко този път, Унгария още веднъж изненадва с нов коз. Отказва да одобри идващите наказания, тъй като измежду имената на глобените участва и патриарх Кирил на Руската Православна черква. Същият е прочут с обстоятелството, че поддържа войната и популяризира агитация, също така е ясно, че е бил сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) под името Михайлов, само че това не е проблем за ръководещите.

Под неговите напъни, още веднъж, патриарх Кирил не попада в глобите. След няколко месеца излиза наяве, че Руската православна черква е помолила Орбан за тази маневра, а информацията за всичко това се излъчва по новинарската организация „ Риа Новости “. Официалният представител на Руската православна черква показва, че е изпратил писмо до унгарското държавно управление с молба да бъде пощаден патриархът им. Булах твърди, че в никакъв случай не е виждал такова писмо, само че подозира, че то е стигнало до Орбан и на идващия ден цялото държавно управление работи за патриарха. След това Кирил ще разгласи, че назначава митрополит Хиларион за своята дясна ръка – същият е Унгарската черква. И до този миг е ясно, че Орбан се пробва да открие специфичен дипломатически път с Русия. В заманя на това се работи върху концепцията за даване на съветски газ и други артикули.

И тук идват проблемите с газта. На 13 юли Гергели Гуляш публично декларира, че ще промени политиката по отношение на комуналните сметки. До този миг всяко едно домакинство заплаща ниски цени, посочени от държавното управление за електричество и газ. Модификацията ще изисква да стартират да заплащат на пазарни цени (решени от правителството), последвани от междинна консумация (назначена от правителството) и то по време на енергийната рецесия.

Много пъти по-рано се повтаря, че до момента в който Орбан е на власт, цените на природен газ и елекричество няма да се трансформират. Същото се случва и по време на изборите, затова къде тъкмо е изненадата? Унгария продължава да получава газ от Русия. Макар и Гергели да твърди, че войната е отговорна, истината е друга – цената на газа стартира да се покачва. През септември 2021 година държавната МВМ подписва контракт с Газпром за 4.5 милиарда кубични метра в границите на 15 години. Това съставлява половината от годишната консумация – 10 милиарда кубични метра. Останалата част нормално идва от външния пазар.

Договорът сред двете страни дефинира цената на газа от Холандския пазар, а той стартира да се покачва още от зимата. Това демонстрира, че Русия се задължава да достави газа, само че не се задължава да показва цената, а да я дефинира, затова при тогавашната обстановка излиза наяве, че Унгария ще заплаща повече. След като търговецът е на шофьорското място, той може да дефинира по какъв начин да кара. В началото на 2021 година цената на газа в същата борса показва повишение от 16 евро на 30 евро за MWh и през септември съумява да стигне стойност до 90 евро. Още преди войната стартира повишение на цените, а по-късно идва и полудяването. В деня на съветската инвазия излиза наяве, че цената към този момент е 200 евро за MWh.

През май предходната година последва рухване до 90 евро и по-късно пристигнаха беди като Северен поток и проблеми в немските тръби, които доведоха още веднъж до цена от 170 евро. Високите цени вършат съвсем невероятно поддържането на остарелия живот. Докато цяла Европа отхвърля среща с Москва и представители на съветски газови компании, унгарският външен министър пътува до Москва на 21 юли и разисква тъкмо доставки.

Има сделки за 750 милиона кубични метра, само че въпреки всичко през идващите месеци ще бъдат доставени доста по-малко. Освен количество, унгарците към този момент желаят и смяна на цената, която излиза отвън надзор. За зимните месеци ще се доставя газ на закрепена цена, в случай че цената надвиши закрепената, страната ще заплаща разликите през лятото или на по-късен стадий. И тъкмо тази политика води до 15% Брутният вътрешен продукт на Унгария, който отива в Русия под формата на газ, макар обстоятелството, че Орбан продължава да стои на позиция, в която не е ясно коя тъкмо страна избира.

Инфо: Direct36

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР