Европа призова САЩ да не ескалират допълнително напрежението във връзка

...
Европа призова САЩ да не ескалират допълнително напрежението във връзка
Коментари Харесай

Европа предупреди САЩ срещу ескалация с Иран

Европа прикани Съединени американски щати да не ескалират в допълнение напрежението по отношение на нуклеарното съглашение с Иран , като Англия излезе с изрично предизвестие за риска от " инцидентно " експлоадиране на спор в Персийския залив , оповестява " Франс прес ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Майко Помпео посети Брюксел в последния миг, където се срещна с сътрудниците си от Англия, Франция и Германия - трите европейски страни, подписали нуклеарното съглашение от 2015 година, което ограничи нуклеарните упоритости на Иран в подмяна на облекчение на глобите - в коридорите на регулярна среща на външните министри на страните членки на Европейския съюз.

Миналата седмица Иран разгласи, че стопира да извършва част от уговорките си по съглашението, година откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп отдръпна Вашингтон от договореностите и възобнови и ускори глобите против Ислямската република, поставяйки съглашението в заплаха.

Добавяйки военно измерение към дипломатическото напрежение, Вашингтон изпрати щурмови военен кораб-амфибия и противоракетна батарея " Пейтриът " в Парсийския залив, откакто към този момент разположиха самолетоносач и бомбардировачи Б-52.

Посещението на Помпео в Брюксел беше оповестено в последния миг и в случай че се е надявал за демонстриране на трансатлантическо единение против Иран, той е бил отчаян, като Англия, Франция и Германия обществено подлагаха на критика твърдолинейния американски метод.

Германският външен министър Хайко Маас съобщи, че Берлин " към момента счита това нуклеарно съглашение като основа за Иран да не придобива никакви нуклеарни оръжия в бъдеще и ние считаме това като екзистенциално за нашата сигурност ".

Маас съобщи, че е употребявал срещата си на четири очи с Помпео, с цел да подчертае, че " ние сме загрижени за развиването и напрежението в района, че не желаеме там да има военна ескалация ".

След като дойде за диалозите, английският външен министър Джереми Хънт прикани за " интервал на мира " и изрично предизвести за заплахата Иран да бъде върнат към създаването на нуклеарни оръжия.

" Много сме обезпокоени за риска от спор, протичащ се инцидентно с ескалация, която е непреднамерена и от двете страни, само че приключва с някакъв тип спор ", посочи Хънт.

" Преди всичко би трябвало да се уверим, че няма да приключим, поставяйки Иран назад на пътя към наново нуклеарно въоръжаване, тъй като в случай че Иран стане нуклеарна сила, неговите съседи евентуално ще желаят да станат нуклеарни сили. Това към този момент е най-нестабилният район в света и това ще бъде голяма стъпка в неправилна посока ", разяснява още английският първи посланик.

Шефът на дипломацията на Европейския съюз Федерика Могерини акцентира нуждата от разговор като " единствения и най-хубавия метод за превъзмогване на разликите и отбягване на ескалация " в района.

" Продължаваме да поддържаме изцяло нуклеарното съглашение с Иран, неговото цялостно използване ", настоя Могерини.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан се причисли към рецензиите към Съединени американски щати, отбелязвайки, че ходът на Вашингтон за стягане на глобите против Иран " не ни устройва ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР