Европа много отдавна не разполага със собствен добив на метали

...
Европа много отдавна не разполага със собствен добив на метали
Коментари Харесай

Боян Рашев: Откакто американският флот контролира света, Европа е все по-малко могъща

Европа доста от дълго време не разполага със личен рандеман на метали в значими количества, нито има металургия, която да ги извлича от някакви концентрати. В последните две години Европа загуби огромна част от металургията си поради енергийната рецесия, доста фабрики затвориха. Това сподели специалистът Боян Рашев в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Преминаването на стопанската система на Европа към боен режим значи потребност от доста метали. „ И то не просто стомана и алуминий, ами и редки метали като галий, германий, волфрам, които са нужни за снаряди, ракети, самолети. „ Както доскоро говорихме за Зелена договорка, през днешния ден внезапно започваме да произвеждаме доста оръжие - не знам по какъв начин тъкмо ще стане това. Със сигурност доста от тези метали ще се внасят. И тук незабавно ще си проличи какъв брой подвластна е Европа от други страни ", изясни Рашев.

Европейският съюз би трябвало да може да си обезпечава всички първични материали, нужни за произвеждане на оръжия. Това значи или да ги добива самичък, или да управлява страните, извършващи рандеман. „ Откакто американският флот управлява света, Европа е все по-малко могъща. "

Европа внася най-вече волфрам от Китай и Русия. „ И в този момент концепцията е да вършим с този волфрам оръжия против Русия. Не съм сигурен, че руснаците ще са подготвени да ни го продават ", разяснява специалистът.

Китай влага доста в рандеман и произвеждане на първични материали. Там се рафинира 60% от медта в света. „ Медна руда се добива на всички места, само че съвсем всички компании имат контракти с китайски компании за изкупуване на тази медна руда и тя отива в Китай. Там се извлича медта ", изясни Рашев.

Никелът е доста скъп метал за производството на акумулатори. Индонезийското държавно управление влага доста в това суровината да се добива там и да се рафинира, само че главен вложител е Китай. „ Допреди четири-пет години Индонезия добива 50% от никела в света. Цената се срина по подобен метод, че западните компании закриха мините и сега светът е подвластен от Китай.

Китайците изземат целия пазар на метали. Българската компания „ Дънди Прешъс Метълс " е имал желание да купи компания за рандеман на злато в Намибия, договорката е била оповестена, само че две седмици по-късно китайски вложители са предложили с 30% повече и договорката се разпада. „ Две седмици по-късно „ Дънди " оповестиха, че продават металургично дружество, което преработва концентрата от Челопеч - на китайци ", даде образец Рашев.

Зелената договорка и военната стопанска система на Европа са несъвместими, безапелационен бе специалистът. „ За да работи една военна машина, тя изисква доста и евтина сила, надеждна, от самото начало. Европа ще би трябвало да се върне назад в нуклеарните централи и въглищата, в случай че желае да прави военна стопанска система. Ако Европейският съюз желае да военизира стопанската система си, би трябвало да не помни за въглеродните квоти ", съобщи Рашев.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР