Европа има нужда промишлените предприятияда пестят енергия заради нарастващите разходи

...
Европа има нужда промишлените предприятияда пестят енергия заради нарастващите разходи
Коментари Харесай

Енергийната криза подкопава индустриалната мощ на Европа

Европа има потребност промишлените предприятияда пестят сила поради възходящите разноски и намаляващите доставки, и те се оправят - търсенето на природен газ и електрическа енергия е намаляло през последното тримесечие.

Все още обаче е прекомерно рано да се радваме. Спадът се дължи освен на това, че промишлените предприятия понижават термостатите, само че и на затварянето на фабрики, които може би в никакъв случай няма да бъдат отворени още веднъж.

И въпреки че по-ниското ползване на сила оказва помощ на Европа да преодолее рецесията, провокирана от войната в Украйна и съкращаването на доставките от страна на Москва, ръководители, икономисти и бизнес групи предизвестяват, че индустриалната база на континета може да се окаже мощно отслабена, в случай че високите разноски за сила се запазят.

Енергоемките браншове, като произвеждане на алуминий, торове и химикали, са изложени на риск от трайно пренасяне на производството в места, където има доста по-евтина сила, като да вземем за пример Съединени американски щати.

Въпреки че извънредно топлият октомври и прогнозите за мека зима способстваха за намаление на цените, природният газ в Съединени американски щати към момента коства към една пета от цената, която заплащат фирмите в Европа.

" Много компании просто приключват производството си ", съобщи Патрик Ламерс, член на управителния съвет на компанията за комунални услуги E.ON (EONGn.DE) на конференция в Лондон предишния месец. " Това може да докара до доста бърза деиндустриализация на Европа ", добави той.

Еврозоната този месец доближи най-слабото си равнище от май 2020 година, което алармира, че Европа се насочва към криза.

По оценки на Международната организация по енергетика търсенето на индустриален газ в Европа е намаляло с 25% през третото тримесечие по отношение на година по-рано. Анализаторите настояват, че зад спада е трябвало да стоят необятно публикувани прекъсвания на производства, защото единствено повишението на успеваемостта не би довело до такива икономии.

" Правим всичко допустимо, с цел да предотвратим намаляването на промишлената активност ", съобщи представител на Европейската комисия в имейл.

Но когато времето стане по-студено и семействата усилят отоплението, индустриалният бранш ще бъде първият, който ще се сблъска със съкращения при положение на дефицит, предизвестяват икономистите.

От десетилетия европейската индустрия реалокира производството си в места с по-евтина работна ръка и по-ниски други разноски, само че енергийната рецесия форсира този развой.

" Ако цените на силата останат толкоз високи, че част от европейската промишленост стане структурно неконкурентоспособна, фабриките ще затворят и ще се реалокират в Съединени американски щати, където има обилие от евтина шистова сила ", споделя Даниел Крал, старши икономист в Oxford Economics.

ТТърговските данни, събрани от Ройтерс, демонстрират, че всичките девет цинкови металургични завода в Европейски Съюз са понижили или спрели производството, което е било сменено с импорт от Китай, Казахстан, Турция и Русия.

Повторното отваряне на алуминиев цех коства до 400 млн. евро (394 млн. долара) и е малко евентуално поради несигурните стопански вероятности в Европа, съобщи Крис Херон от индустриалната асоциация Eurometaux.

" Исторически видяно, когато тези краткотрайни затваряния се случват, те водят до непрекъснати затваряния ", добави той.

Усилията на Запада да обезпечи доставки освен на сила, само че и на основни минерали, употребявани в електрическите автомобили и инфраструктурата за възобновими източници, също са изложени на риск от високите цени на силата.

Очаква се при започване на идната година Брюксел да предложи ново законодателство - Европейски закон за сериозните първични материали - за основаване на ресурси от минерали и първични материали, нужни при прехода към зелена стопанска система, като литий, боксит, никел и редкоземни детайли./БГНЕС, Ройтерс
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР