Европа има нужда от повече средства за наука - това

...
Европа има нужда от повече средства за наука - това
Коментари Харесай

Научните изследвания в Европа имат нужда от повече средства

Европа има потребност от повече средства за просвета - това е един от значимите заключения в отчета, който са разисквали министрите на неофициален съвет по конкурентноспособност в НДК. Според еврокомисаря по научните проучвания и нововъведения Карлош Моедаш, Eвросъюзът има разбирането за това и най-вероятно парите за новия програмен интервал е са повече. България получи възторженостти, по тази причина че до момента сме единствената страна, която се е интересувала кои са най-успешните модели в Европа и кои биха били сполучливи тук.

Общите провокации в региона на нововъведенията, са били обект на обстоен отчет наименуван " Европа се завърна ". Журналистите не съумяха да проследят работата на неофициалния съвет, само че най-спорен е бил въпросът по какъв начин да извърнат науката към бизнеса и обществото.
Карлош Моедаш, еврокомисар по научните проучвания и иновациии: Ние в Европа сме доста положителни да трансформираме евро във познания. Но не се справяве доста добре с трансформирането на знания- евро. Добри сме в откриването на нови неща, само че не и в превръщането им в артикули. Красимир Вълчев, министър на образованието: Ние имаме общо предизвикателство да създадем по този начин,че системите за научни проучвания да ги модернизираме с оглед това да бъдат по -ефективни и жизнеспособни.
И никой в неофициалния съвет на министрите не оспорва потребността от повече пари за просвета. И неоходимостта напъните за научните проучвания да се удвоят.
Карлош Моедаш, еврокомисар по научните проучвания и иновациии: Ние влагаме 150 милиарда евро по-малко, в сравнение с Съединени американски щати влага в просвета и изследователска активност. Така че е належащо фактически да повишим тази сума. 500 млн души вървят в една посока. И концепцията за основаване на европейски съвет за нововъведения е и като българското мото -Съединението прави силата. Защото не считам, че това може да стане в един университет и една страна би трябвало да го създадем дружно Красимир Вълчев, министър на образованието: Предизвикателства освен пред системите за научни проучвания само че и изобщо пред обществото свързани с миграцията, сигурността климата, опазването на здравето, провокации които чакаме да даде отговор и системата за научни проучвания,
По този път е належащо да се насърчат повече младежи да се ориентират към изследователските специалности, да се приспособяват и днешните просветителни системи да построяват умения, които ще са нужни в бъдеще. А заключението на съвета по какъв начин ще наподобява новата рамкова стратегия би трябвало да е готово през май.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР