Европа е подготвена за тази зима. Въпросът ще дойде, когато

...
Европа е подготвена за тази зима. Въпросът ще дойде, когато
Коментари Харесай

Димитър Вучев: Шансът да има негативен развой по отношение на арибтража с Газпром е налице

" Европа е готова за тази зима. Въпросът ще пристигна, когато още веднъж стартираме да пълним газохранилищата, което ще се случи през средата на идната година ". Това съобщи икономистът Димитър Вучев пред " ДИВИДЕНТ ", за газовите доставки в Европа.  

" Дългоочаквана договорка ", по този начин икономистът разяснява решението да се постави таван на цената на съветския газ от 180 евро за мегаватчас.

Европейските водачи доста месеци не успяваха да реализират съглашение, разнообразни стойности се обсъждаха. В последна сметка доближиха до тази стойност от 180 евро. Въпросът оттук нататък е какво вършим? Към настоящия миг това не е проблем, газохранилищата са цялостни.  Оттам насетне, в случай че този таван действа, в случай че той е в този размер, тогава ще дойдат проблемите.

Относно газовата рецесия

Нужно е да отбележим, че в тази година Европа съумя да се оправи с газовата рецесия. Основният фактор бе Китай, който имаше рестриктивна политика във връзка с Ковид, което докара до по-ниско ползване, което изпрати едно голямо количество танкери с полутечен газ не към Китай, а към други дестинации, най-голямата бе Европа. 

През идната година се чака търсенето от Китай да се ускори, а оттова и да се усилят цените, заради обстоятелството, че ще има доста повече играчи, които търсят на пазара. Ако Европа стъпва на опита си от тази година ще има проблеми с намирането на газ на тези цени, в случай че таванът действа при тези механизми, които бяха признати в този момент.

При по-повишено търсене през идната година, освен от Китай, само че и от други дестинации, дали Европа ще може да набира своите нужни количества?

Все още продължава да тече газ от Русия към Европа, макар всички наказания, макар войната, макар цялата конюнктура, в която се намираме. Очевидно е, че и за двете страни има някаква взаимна полза да има договорни връзки сред тях. Не успяхме да се откажем изцяло, само че несъмнено се отвори пътят към диверсификация, която ще следим в идните години, само че и другият основен въпрос е съумя ли Европа във връзка с Зелената договорка въобще да употребява газ.

Реакцията на европейските водачи

" Европейските водачи реагираха още по-твърдо на обстановката и оповестиха, че енергийната рецесия се случва заради обстоятелството, че не сме задоволително „ зелени “. Въпросът е дали това е действителността или имаме напълно друга действителност, която е че Европа е в енергийна рецесия заради обстоятелството, че е толкоз „ зелена “ и толкоз внезапно позеленя през последните 10-15 години. Технологията във връзка с батериите, на слънчевите панели, към момента не е развита оптимално качествено, с цел да можем ние да се доверим напълно на тези източници. Никога не съм отричал, че тези източници имат своето място под слънцето. Но въпросът е дали те са развити задоволително софтуерно? Имаме ли ние потенциал да разтичаме оптимално към сегашния миг. Към сегашния миг ние нямаме опция да използваме цялостния им потенциал. Това е една технология, която е в развиване. Да след 10-15 години ще бъде напълно друго, след половин век ще бъде още по-различно, само че към сегашния миг ние не можем да се откажем от газа. Европа прекомерно внезапно се довери на „ зелените “ източници през последните години. Причината да имаме енергийна рецесия в Европа, а в останалите елементи от света да няма, е точно тази. Европа просто избърза ".

Арбитраж с Газпром?

Шансът да има отрицателен процес за България е налице. Това е един геополитически въпрос, не толкоз в областта на стопанската система, не толкоз в областта на юридическите връзки. Ако се наложи ние да платим една огромна сума, може би е по-добре да я платим, с цел да се откъснем и това да бъде финалът на нашите договорни връзки с Газпром. Една взаимозависимост по отношение на цялостната политика по отношение на България ще падне. Това ще бъдат колосални суми за нашата стопанска система в процентно изражение, само че в последна сметка цената ще бъде платена.

Честният отговор е, че това е добре да се случи, само че към настоящия миг не можем да си го позволим. По простата причина, че чисто механически рафинерията в Бургас няма по какъв начин да действа е нефт от други дестинации. Ние би трябвало да създадем едно чисто техническо влагане в нея, с цел да можем да я окомплектоваме по подобен, че тя да може да действа и с различен нефт с изключение на с вида Уралс.

Перспективите 

" Годината бе сложна, само че в този момент черпим негативите на интервал минал обратно в годините и насъбрани остарели неточности, в този момент просто следим техните отрицателни резултати. Всичко това, съчетано с войната в Украйна, несъмнено направи тази година най-трудна от позиция на енергийните пазари, енергетиката и енергийната сигурност. Оттук насетне огромният въпрос е по какъв начин ще действаме в идните години и дали Европа по някакъв метод се е отрезвила от протичащото се в последните месеци. Моят отговор е, че това не се е случило за жалост. Виждаме и реакцията на европейските водачи, която е по-скоро в подтекста на това, че досегашното направено е прекомерно малко по отношение на това, което можем да си позволим ", съобщи икономистът Димитър Вучев пред " ДИВИДЕНТ ".

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР