Европа е начело в света по ръст на вноса на

...
Европа е начело в света по ръст на вноса на
Коментари Харесай

Европа се запасява с оръжия

Европа е отпред в света по растеж на вноса на оръжия през последните пет години. Вероятно тази наклонност ще продължи поради войната в Украйна. Това е един от главните заключения, който се съдържа в, оповестено в понеделник от Стокхолмския интернационален институт за мира

Вносът на съществени оръжия за европейските страни през интервала 2017-2021 година е повишен с 19% спрямо предходните пет години. На европейските страни се падат 13% от международните прехвърляния на оръжия през този интервал, спрямо 10% през интервала 2012-2017 година, се показва в отчета.

Общо за света има спад от 4,6 на 100 в оръженийните прехвърляния през последните пет години.

Най-големите купувачи на оръжие в Европа са Обединеното кралство, Норвегия и Нидерландия. Според прогнозата вносът за района ще се форсира, защото други европейски страни неотдавна направиха огромни поръчки за нови оръжия, да вземем за пример за бойни самолети от Съединени американски щати.

" Сериозното утежняване на връзките сред множеството европейски страни и Русия е значим тласък за растежа на вноса на оръжия в Европа, изключително за страните, които не могат да задоволят всички свои потребности посредством националната си оръжейна индустрия ", отбелязва Питер Веземан, старши откривател в Стокхолмския институт.

Нахлуването в Украйна накара Германия да възнамерява огромно усилване на защитата като историческа смяна в политиката. Дания и Швеция също възнамеряват увеличение на военните разноски.

Съединени американски щати са най-големият експортьор на оръжия, като заемат 39 на 100 от пазара, следва Русия с към 19-процентен дял. 43 на 100 от всички американски прехвърляния са за Близкия изток.

Според прогнозите в разбора оръжейният експорт на Москва ще продължи да пада през идващите години като резултат от наложените ѝ тежки наказания след нападението ѝ над Украйна.

Третият по величина експортьор - Франция, бележи растеж в осъществените прехвърляния. При четвъртия и петия - Китай и Германия, обаче има спад в интервала 2017-2021.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР