Евроминистрите налагат таван на цената на тока, но и задължителни

...
Евроминистрите налагат таван на цената на тока, но и задължителни
Коментари Харесай

Евроминистрите налагат таван на цената на тока, но и задължителни икономии в използването му

Евроминистрите постановат таван на цената на тока, само че и наложителни икномии в потреблението му. Това са единствено част от незабавните ограничения, заложени в първия пакет от решения в опит да се лимитират растящите сметки за електрическа енергия и да се координират отговорите на членките на Европейски Съюз в енергийната рецесия.

Пакетът, контрактуван за по-малко от месец, включва наложителни икономии на електрическа енергия, таван за свръх пазарни доходи и налог за хващане на остатък от корпоративни облаги.

Това се случва, когато инфлацията в еврозоната доближи двуцифрени числа – 10% – за първи път в историята на единната валута, главно движена от внезапно възходящите сметки за сила, съобщи Евроком.

С изключителните ограничения Европейски Съюз има намерение по едно и също време да понижи потреблението на електрическа енергия в пиковите часове, с цел да балансира несъответствието сред търсенето и предлагането и да конфискува част от приходите, които електроцентралите и фирмите за изкопаеми горива са създали заради високите цени.

След къса полемика в петък сутринта министрите реализираха съглашение и резервираха главното наличие на пакета съвсем непокътнато, с промени, ориентирани към гъвкавостта и практическото използване.

Всички три ограничения са лимитирани във времето и обгръщат:

Общоевропейски проект за въвеждане на икономии на електрическа енергия: наложителна цел от 5% по време на пиковите часове, когато газът играе по-голяма роля при определянето на цените, и непринудено понижение с 10% на общото търсене на електрическа енергия.

Таван за свръхприходите, направени от електроцентрали, които не употребяват газ за произвеждане на електрическа енергия, като слънчева, вятърна, нуклеарна, водноелектрическа и лигнитни въглища. Таванът ще бъде обединен и избран на 180 евро за мегаватчас. Всички доходи, които надвишават бариерата, ще бъдат събирани от държавните управления.

Механизъм за взаимност за отчасти хващане на свръхпечалбите, направени от фирмите за изкопаеми горива (нефт, газ и въглища). Властите ще могат да постановат налог от 33% върху облагите, осъществени от тези компании през фискалната 2022 година – само че единствено в случай че облагите съставляват 20% нарастване в съпоставяне със междинната стойност, следена през последните три години.

Допълнителните средства, получени посредством втория и третия инструмент, ще бъдат пренасочени към семейства и компании под финансов стрес под формата на дотации, понижени цени или подкрепяне на приходите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР