Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че не изключва

...
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че не изключва
Коментари Харесай

ЕК не изключва европейско финансиране за физическа инфраструктура по външните граници на ЕС

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон съобщи, че не изключва напълно опцията Европейски Съюз да обезпечи финансиране за " физическа инфраструктура " за запазване на външните граници на Европейски Съюз, заяви кореспондетът на Българска телеграфна агенция в Брюксел.

Неотдавна австрийският канцлер Карл Нехамер беше на посещаване на българо-турската граница, където съобщи, че са нужни два милиарда евро за разширение на оградата по тази външна граница на Европейски Съюз, с цел да се понижи миграционният напън към Европа. Това се сочи от Виена като спънка за приемането на България и Румъния в Шенген и Европейска комисия обаче счита за стена всяко гранично оборудване, което препятства пресичането на границата, и не може да го финансира.

Йохансон във вторник сподели, че построяването на такава инфраструктура не е решение на проблемите с миграцията. Тя означи, че Съветът на Европейски Съюз е понижил съвсем двойно поисканите от Европейската комисия средства за въпросите с миграцията и бюджетът е редуциран до седем милиарда евро до 2027 година.

Инвестираме в гранична защита и ще продължим, само че издигането на стени не е положителното решение, разяснява тя. Йохансон добави, че Европейска комисия би могла да съгласува дейностите на страните от Европейски Съюз, които непринудено пожелаят да поддържат подобряването на положението на външните граници, както предложи ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен.

За разширението на Шенген Йохансон сподели, че България и Румъния са изпълнили условията и не е належащо да подхващат спомагателни дейности, тъй като от дълго време са подготвени за присъединение към европейското пространство без гранични инспекции. Убедена съм, че много скоро ще има решение, добави тя.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР