Еврокомисарят по въпросите на промишлеността Тиери Бретон, който бе в

...
Еврокомисарят по въпросите на промишлеността Тиери Бретон, който бе в
Коментари Харесай

Еврокомисарят Тиери Бретон пред Политико : Намерих в България мунициите, които търся

Еврокомисарят по въпросите на индустрията Тиери Бретон, който бе в сряда на посещаване в България, съобщи пред изданието „ Политико “, че е намерил в България боеприпасите, които търси за Украйна . Освен държавното дружество ВМЗ-Сопот, той посетил още два завода, които обаче не се посочват в публикацията.

По време на визитата си у нас Бретон съобщи, „ че е време да се премине от проекти към дейности, да се дефинират фабриките, които биха могли бързо да усилят производството, техните потребности и потенциал, както и да се плануват евентуалните усложнения по веригата на доставки “.

" Познавате ме, би трябвало да бъдем бързи - тъй че това е, което върша. Миналата седмица –(ръководителят на външните работи на ЕС) Жозеп Борел и аз предложихме този проект за увеличение на производството, а в този момент съм на място. "

" България има добър потенциал за доста увеличение на производството, в границите на период, който може да бъде съчетаем с това, което търсим ", сподели Бретон.

В публикацията се напомня , че „ Политико “ и сестринското му издание " Ди Велт " оповестиха по какъв начин муниции от България може би са избавили Украйн а, до момента в който тя устояваше на съветското настъпление, като съгласно сведенията София е доставяла до една трета от боеприпасите на Киев.

Отбелязва се още, че откогато падна „ прозападното държавно управление на Кирил Петков позицията на България е неуверена по отношение на военната помощ за Украйна “, а „ президентът на страната Румен Радев е подложен на критика за прокремълска изразителност ".

Запитан за евентуалния риск да се разчита на страна с прочут като другарски надъхан към Русия хайлайф, еврокомисарят Бретон дава отговор, че е обнадежден от позитивните сигнали от настоящото държавно управление на България и не се тормози за надеждността на страната, когато става въпрос за попълване на запасите от муниции на страните от Европейски Съюз.

„ Но какво да кажем за проруската позиция на Радев? " Не виждам особени политически опасности ", настоя Бретон “, написа в публикацията. И се добавя: " Министърът на защитата, който е доста непосредствен до сегашния президент, ме предложения на това посещаване през днешния ден ".

Българските компании " имат опция да усилят доставките към актуалните си клиенти, които са членове на Европейски Съюз ", споделя Бретон. " Страните, които имат ресурси, ще могат да ги дават на Украйна, а производителите ще могат да усилят производството си, с цел да попълнят тези ресурси. За мен беше доста значимо да имам тази гаранция. "

След България еврокомисарят Бретон се насочва към Словакия, Чешката република, Полша, Франция и Румъния като част от " отбранителна обиколка " на страни, които имат капацитет да усилят производството на муниции.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР