Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан отново остро разкритикува отрицателната позиция

...
Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан отново остро разкритикува отрицателната позиция
Коментари Харесай

Йоханес Хан: Франция тресе Западните Балкани

Еврокомисарят по разширението Йоханес Хан още веднъж остро разкритикува негативната позиция на Франция и отхвърли на европейските водачи да вземат решение за започване на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания. Той съобщи, че последствията за двете страни и района могат да бъдат пагубни, цитира МИА.

Хан сподели в изявление за австрийската организация AПA, че негативното решение на водачите на Европейски Съюз слага въпроса дали това е непрекъснато несъгласие от страна на Франция за разширението.
„ Честно казано след решението на Съвета на Европейски Съюз, ние сме безпомощни. Трябва да се има поради обаче, че 25 страни са се заели да стартират договаряния “, показва Хан, критикувайки правилото на единомислещото взимане на решения в Съвета на Европейски Съюз, който неведнъж е намирал за неефикасен.
Хан напомни, че френският президент Еманюел Макрон желае Европейски Съюз да реализира вътрешни промени, подкрепени преди този момент от някои други страни. Но съгласно еврокомисаря това може да стане редом с процеса на присъединение на страните кандидатки.
„ И едното, и другото, ще продължат с години и в случай че следваме линията на Макрон и вървим едно след друго, на процедура това би означавало, че вероятността за участие в Европейски Съюз може да стане действителност след 30 години. И това не би било нито вероятност, нито подтик за промени “, сподели той.
Комисарят по разширението смята, че Франция явно не желае разширение на Европейски Съюз сега, а оповестяването, че въпросът ще бъде преразгледан по време на председателството на Хърватия, е “безкрайна история ”.
„ Можете да отложите един път и тогава може да има причини. Може даже и повторно да се отсрочи, както беше казусът със периодите в немския Бундестаг през юни. Но почтено казано, към този момент няма никакви причини и доверието в Европейски Съюз по този въпрос е извънредно разтърсено “, сподели Хан.
Той изпраща известие до формален Париж, че приемането на нови държави-членки не е ревизиран развой, визирайки критериите от Копенхаген. Преговорите могат да бъдат прекъснати, в случай че се потвърдят стъпки обратно на страната кандидатка.
Хан предизвестява също, че негативното решение на европейските водачи носи риск от неустойчивост както в двете страни, по този начин и в задачите Западни Балкани. Обявените предварителни избори в Северна Македония съгласно него демонстрират какъв брой сензитивна е вътрешната политическа обстановка в страните от района. Това ще засегне и бъдещето на разговора сред Сърбия и Косово, както и промените в Босна и Херцеговина, които ще изгубят мотивация след решението на Европейски Съюз да не стартира договаряния със Скопие и Тирана, сподели комисарят по разширението Йоханес Хан. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР