Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заяви, че моментът е ключов

...
Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заяви, че моментът е ключов
Коментари Харесай

Румъния все още има шанс да се върне в правия път, каза комисар Йоурова

Еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова съобщи, че моментът е основен за Румъния, защото Народното събрание на страната следва да вземе решение за два спорни закона, отнасящи се до правосъдната система, съобщи EUobserver.

" Европейската комисия счита, че към момента е допустимо законите да бъдат усъвършенствани, да станат положителни закони и да подсилят независимостта и професионализма на правосъдната система ", акцентира Йоурова по време на спор в Европейския парламент. " Сега е решителен миг, защото първите два законопроекта още веднъж са в Народното събрание след решенията на Конституционния съд ", сподели още тя.

Новите ремонти бяха признати през декември и по-късно бяха импортирани Конституционния съд на страната, който постанови, че елементи от противоречивите промени опонират на конституцията. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по-рано предизвести, че в случай че Румъния не направи ремонти в тези закони, рискува да загуби шанса си за влизане в Шенген.

Йоурова прикани румънското държавно управление да " премисли курса на препоръчаните дейности, да стартира спор, да построи консенсус за пътя напред, да отбрани независимостта на правосъдната система и да ускори битката против корупцията ".

Тя похвали предходните правосъдни промени и ограниченията против корупцията в страната. " Румъния участваше в маратон. Финалът към този момент се вижда... да направи стъпка обратно ще бъде огромно отчаяние за доста другари на Румъния и за румънските жители ", означи еврокомисарят.

Семейни въпроси

Малтийският евродепутат Роберта Мецола от Европейската национална партия (ЕНП) сподели, че румънците заслужават стана, я която върховенството на закона се съблюдава. " Станахме очевидци на опити на държавното управление да потисне правосъдната система, да размие антикорупционното законодателство и да употребява електоралното си болшинство като оправданеи за това да прави каквото му харесва ", акцентира тя.

" Европейски Съюз не може да обръща взор на страни, ЕНП не може ", добави Мецола, предизвиквайки крясъци и смях в залата, защото ЕНП пази унгарския министър председател Виктор Орбан, който пробва да подчини медиите и правосъдната система в личната си страна, написа EUobserver.

Групата на социалистите и демократите, на която румънската ръководеща партия е член, деликатно избегна въпроса и отбрани политическото си семейство.

Полската ръководеща партия, чиито лични правосъдни промени са считани за систематична опасност за върховенството на закона, отбрани румънските социалисти.

" Комисар Йоурова не би трябвало да се явява тук като преподавател, който изнася урок на демократично определеното държавно управление в Румъния, не по този начин би трябвало да работи Европейски Съюз ", акцентира евродепутатът от полската партия " Право и правдивост " Косма Злотовски. По думите му, " в случай че обществото не е предостатъчно от протичащото се, ще може да държи държавното управление отговорно на идващите избори ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4661)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР