Евродепутатката от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел е спрягана за потенциален заместник

...
Евродепутатката от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел е спрягана за потенциален заместник
Коментари Харесай

Ева Майдел може да наследи поста на Мария Габриел в ЕК, пише Politico

Евродепутатката от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел е спрягана за евентуален заместител на Мария Габриел, която тази седмица напусна поста си като еврокомисар в изпълнителния орган на Европейски Съюз. Това оповестява европейското издание на " Politco " в своя ежедневен новинарски бюлетин.

Mакар да беше призната в понеделник, играта на догадки за нейн заместител към този момент е почнала и вниманието е ориентирано към Майдел.

" Ева постоянно е била мощен водач по цифровите тематики. Макар че скърбя, че комисар Габриел си отива, мисля, че Ева има всички качества, с цел да заеме мястото ѝ в Брюксел ", споделя зам.-председателката на Екологичен потенциал от Чехия Дита Шаранзова пред " Politico ".

Изданието показва, че ще мине известно време преди някой публично да заеме мястото на Габриел като еврокомисар по въпросите за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта. По принцип всяка страна членка на Европейски Съюз има собствен представител в Европейската комисия.

За да може да уточни нов еврокомисар обаче България се нуждае от държавно управление, което да го номинира - такава е процедурата. При липса на постоянен кабинет, със задачата ще се заеме служебният кабинет на президента Румен Радев.

Нова кандидатура за български еврокомисар би трябвало да премине през чуване в Европейския парламент и да получи утвърждението на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Мандатът на сегашния състав на Европейската комикия изтича следващата година - когато ще се проведат постоянни избори за Европейски парламент във всички страни членки. Обикновено вотът е през май месец, след което се излъчва нова Европейска комисия.

България към този момент е прекосявала през процедура за промяна на еврокомисар по време на настоящ мандат, когато Кристалина Георгиева подава оставка Европейска комисия, с цел да стане основен изпълнителен шеф на Световната банка. Така през 2017 година мястото ѝ в институцията заема Габриел, само че с изменен сектор. Настоящата кандидатка за министър-председател бе номинирана още веднъж за еврокомисар през 2019 година от тогавашния министър председател Бойко Борисов.

Междувременно - до момента в който България излъчи претендент за нов еврокомисар, отговорностите на Мария Габриел в Комисията ще бъдат поети от зам.-председателите на Европейска комисия Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР