Евродепутатите ще гласуват промените до средата на годината При пътуване

...
Евродепутатите ще гласуват промените до средата на годината При пътуване
Коментари Харесай

Плащаме винетката на километър а не на време

Евродепутатите ще гласоподават измененията доникъде на годината

При пътешестване в страните от Европейския съюз водещо да бъде изминатото разстояние вместо таксата време. Промени, наречени " авто пакет ", плануват промени при таксуването при пътешестване на територията на Съюза. С гласуването им от евродепутатите доникъде на годината може да се наложи нов принцип на заплащане - замърсителят и ползвателят заплащат, написа в. Монитор. " Нека уточним, че когато става дума за " евровинетка ", която ще гласуваме напролет в Европейския парламент, не става въпрос за винетка, която ще важи за Европейския съюз. Това ще остане в прерогативите на обособените държави-членки сами да избират
какъв брой да коства пътната такса.
Така ще се реализира уеднаквяване, хармонизация на методологията, по която се ценообразуват ", разяснява въвеждането на новите правила евродепутатът от ГЕРБ/Европейска национална партия Андрей Новаков.
Идеята е от 2026 година винетките в целия Евросъюз да се образуват според от това какъв брой разстояние е минало транспортното средство и какъв брой е замърсявало околната среда, а не за време, посочи евродепутатът. По думите му цените ще се дефинират от всяка една страна, само че методологията ще бъде една и съща. Новаков ще упорства мотоциклетите и градския превоз да не бъдат включени в измененията на директивата. " Има сътрудници, които считат, че всички би трябвало да заплащат солидарно. Това се отнася и за хората с мотоциклети, само че аз считам, че главната тежест би трябвало да пада върху хората, които най-вече замърсяват околната среда и най-вече разрушават пътищата. Как един мотоциклет разрушава пътя или какъв брой замърсява околната среда? ", разяснява още той.
През декември м.г. министрите на превоза в страните от Европейски Съюз дебатираха плановете за наставления " евровинетка " и за оперативна съгласуемост на електронните системи за пътно таксуване и улеснение на трансграничния продан на информация по отношение на наплащането на пътни такси в Съюза. Предложенията към този момент са обект на диспути и от европейските избраници в районната комисия, на която член е Новаков.

Предвижда се до 21 февруари да могат да се вършат промени и допълнения, след което предложенията се гласоподават през март в комисията. Очаква се разискването и гласуването на измененията в пленарна зала да бъде през първата половина на годината.

Дали старите коли у нас ще би трябвало да заплащат по-скъпи винетки още не е ясно. Има държави-членки в съюза, които според от категорията, дефинират цената на винетката. " Преди да кажем, че старите коли би трябвало да заплащат повече, би трябвало да отчетем и общественият фактор. Има доста хора, за които това значи, че ще би трябвало да се разделят с колите си ", счита Новаков.
Последните промени в директивата за " евровинетката " депутатите на Съюза одобриха през 2011 година Тогава те взеха решение тежките транспортни средства да заплащат с изключение на инфраструктурна такса за прилагане на пътя и спомагателна такса за покриване на разноските, подбудени от замърсяването на въздуха и шума. Европейски Съюз утвърди новите екотакси след две години тежки договаряния поради гнева на транспортния бранш. В момента коли, които покриват високи екологични стандарти, Евро VI и камиони, ползващи " чиста сила ", употребяват преференции – за тях таксата за замърсяване е по-малка. За да контролират тапите страните-членки имат опция да трансформират цените на таксуване, като ги усилват до 175% в пиковите часове по отношение на по-ненатовареното придвижване.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР