Евродепутатите приветстват встъпването в длъжност на Джо Байдън като възможност

...
Евродепутатите приветстват встъпването в длъжност на Джо Байдън като възможност
Коментари Харесай

Уморена от Тръмп, Европа възлага на Байдън всичките си надежди

Евродепутатите приветстват встъпването в служба на Джо Байдън като опция за Европа за подсилване на връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати и справяне с общите провокации и закани за демократичната система.

В сряда сутринта евродепутатите разискаха встъпването в служба на Джо Байдън като нов президент на Съединени американски щати и политическата обстановка в страната, с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел откри дебата, като съобщи: „ Днес е опция за възобновяване на нашите трансатлантически връзки, които пострадаха доста през последните четири години. През това време светът стана по-сложен, по-нестабилен и по-непредсказуем. Повече от всеки път това значи, че ние, европейците, би трябвало твърдо да поемем ориста си в свои ръце, с цел да защитим нашите ползи и да насърчим нашите полезности. Заедно със Съединени американски щати би трябвало да бъдем фундаментът на учредения на правила интернационален ред, като работим за мира, сигурността, просперитета, свободата, правата на индивида и равенството сред половете. “

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен продължи: „ Сега Европа има другар в Белия дом и е подготвена за нов старт с най-стария си и най-надежден сътрудник. Трябва да настояваме за световни промени въз основа на общи полезности “, демокрацията, изменението на климата, оправянето с пандемията и цифровизацията. Като се базира на обсадата на Капитолия, проведена онлайн, както и на словото на омразата и дезинформацията, популяризирани посредством обществените медии, Фон дер Лайен прикани за съдействие със Съединени американски щати за контролиране на софтуерните колоси. „ Абсолютната политическа мощ на интернет колосите би трябвало да бъде лимитирана “, защото тяхното държание би трябвало да бъде подбудено от закони, а не от „ случайни решения, взети от основен изпълнителен шеф в Силиконовата котловина “, съобщи тя.

Манфред Вебер (ЕНП, Германия) акцентира, че „ през днешния ден е ден на вяра. Четири години на разделяне на обществото към този момент са зад нас “. Той добави, че не сме в положение да даваме уроци на Съединени американски щати, защото Европа има същите проблеми. „ Социалните медии укрепват екстремистките позиции. Големите софтуерни компании се нуждаят от ясни правила — те би трябвало да служат на обществото “. Важно е също по този начин да се обърне съществено внимание на опасенията на гласоподавателите на Тръмп, съобщи Вебер. „ Защитата на границите не е екстремизъм. Нека да защитим нашите общи полезности и институции дружно “, заключи той.

„ Пренебрегването на казуса на неравенството бе в основата на някои от най-дълбоките промени от последните няколко години, като Брекзит и тръмпизма, съобщи Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания) , като означи, че всички демокрации, даже и най-силните, са уязвими. Ужасяващите подиуми от нападението против Капитолия потвърждават, че „ би трябвало да се борим против дезинформацията “. В умозаключение тя съобщи, че друго общо предизвикателство сред Европейски Съюз и Съединени американски щати е възобновяване на многостранната система и гарантирането на спазването на разпоредбите и уважението към демократичните институции.

„ Нападението над Капитолия има разпознаваеми корени “, съобщи Дачиан Чолош (Renew, Румъния) . „ Популизмът, преследването на самостоятелни ползи по време на заемането на обществена служба, поляризацията и огромните неистини бяха образувани и популяризирани от най-висшата работа в страната. Никоя народна власт в света не е предпазена от тези рискове “, сподели той. Днешният ден съставлява „ опция, която не можем да пропуснем. Трябва да затегнем ръкавите си и да променим нашето партньорство (...) и да намерим обща визия за това по какъв начин да се оправим с общите провокации “, като да вземем за пример понижаване на напрежението в търговията, битката с изменението на климата и метода към цифровите колоси, добави той.

Жером Ривиер (ИД, Франция) съобщи, че нападението против храма на демокрацията в Съединени американски щати е непростимо. Той осъди обстоятелството, че съвсем всички обществени медии са блокирали демократично определен президент, който към момента е на служба, нарушавайки главния либерален принцип на свободата на изложение. Той съобщи, че провалянето на Доналд Тръмп не трансформира политическата стратегия на Съединени американски щати, „ която е да господства хората по света “.

Ска Келер (Зелените/ЕСА) прикани за отбрана на главните свободи и господство на закона. Събитията на Капитолия бяха директен резултат от насърчаването от страна на Тръмп и „ четири години ежедневни неистини и пренебрежение към обстоятелствата “. Защитена ли е Европа от популизъм и демагози, от дезинформация и офанзиви против върховенството на закона, попита тя, акцентирайки акцията за Брекзит, „ изпълнена с очевидни неистини и подправени обещания “, „ невероятното неуважение на полското държавно управление към правата на дамите върху личните им тела “, и „ систематичното разрушение на Виктор Орбан на върховенството на закона в Унгария ”.

Дерк Ян Епинк (ЕКР, Нидерландия) предизвести против заглушаването на обществения спор от софтуерните колоси или политици, признавайки, че „ огромните софтуерни компании злоупотребяват с преобладаващата си позиция. Силата им би трябвало да бъде разбита”. Но до момента в който демократите могат да бъдат „ травматизирани след четири години Тръмп, [...] новите настоящи лица би трябвало да се въздържат от криминализиране на несъгласието. Задаването на неуместни въпроси е в сърцевината на демокрацията “, добави той.

Мартин Ширдеван (Левица, Германия) съобщи, че четири години ръководство на Тръмп са подкопали доверието в демокрацията, което би трябвало да бъде възобновено и укрепено. Новият президент на Съединени американски щати също би трябвало да даде знак за нов старт в трансатлантическите връзки, добави той, наблягайки, че за неговата група настояванията са ясни: връщане към мултилатерализма, общата политика, която е ангажирана с климатичните дейности и взаимна работа за кротичък международен ред.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР