Евродепутатите приеха пакета за телекомите, който ограничава цените на обажданията,

...
Евродепутатите приеха пакета за телекомите, който ограничава цените на обажданията,
Коментари Харесай

Евродепутатите слагат таван на цените на обажданията в ЕС и одобряват извънредна съобщителна система

Евродепутатите одобриха пакета за телекомите, който лимитира цените на позвъняванията, улеснява достъпа до 5G мрежите с огромен потенциал до 2020 г. и основава съобщителна система за изключителни обстановки.

В сряда Европейският парламент удостовери авансово контрактуваното през юни съглашение със Съвета на Европейски Съюз по отношение на Европейския кодекс за електронни известия (ЕКЕС) с 584 гласа „ за “, против 42 гласа „ срещу “ и 50 гласа „ въздържал се “ и по отношение на Органа на европейските регулатори в региона на електронните известия (ОЕРЕС) с 590 гласа „ за “, против 63 гласа „ срещу “ и 23 гласа „ въздържал се “.

Новите правила ще дават високоскоростна съгласуваност и сигурни и налични позвъняванията в границите на Европейски Съюз, по едно и също време осигурявайки нужната предсказуемост за телеком операторите и насърчавайки вложенията във високоскоростния интернет.

По-ниски цени, по-висока скорост и по-добра отбрана за потребителите на смарт телефони

Политиката „ Роуминг като вкъщи “ постави завършек на таксите за роуминг през 2017 г. Новото законодателство лимитира цената на позвъняванията до други страни от Европейски Съюз на 19 цента, и на 6 цента за текстови известия (SMS) от 15 май 2019 г., което прави налично поддържането на връзка на жителите с техните близки в другите страни членки на Европейски Съюз.

Правилата също по този начин пазят по-добре потребителите на смарт телефони, в това число потребителите на уеб основани услуги (Skype, WhatsApp и др.) и укрепват условията за сигурност и за криптиране. Въвежда се правото за опазване на телефонен номер за един месец след прекратяването на контракт, както и правото за възобновяване на необработен предплатен заем при преустановяване на контракт, както и обезщетение при положение на закъснение или корист с прехвърлянето му.

Държавите членки ще би трябвало също по този начин да улеснят въвеждането на 5G мрежа, посредством даването на подобаващ радиочестотен набор до 2020 г., за постигане на задачата „ Пътна карта за 5G в Европейски Съюз “, според която би трябвало да има 5G мрежа в минимум един огромен град във всяка страна от Европейски Съюз до 2020 г.

„ Обратна връзка от номер 112 “

При тежки изключителни обстановки и бедствия засегнатите жители би трябвало да бъдат предупреждавани посредством SMS или посредством мобилно приложение. Държавите членки разполагат с 42 месеца за въвеждане на системата, след влизането в действие на Директивата.

По-голяма предсказуемост за телеком оператори

За реализиране на нужното равнище на вложения в инфраструктурата и 5G мрежите, с оглед постигане на потребностите на съгласуваност новото законодателство предлага по-добра предсказуемост на вложенията и предизвиква риска и шерването на разноски измежду телеком операторите.

Цитати

„ Кодексът дава на операторите по-предсказуема капиталова среда, което е решаващо за създаването на 5G връзки “, заяви Пилар дел Кастильо Вера (ЕНП, Испания).

„ По-евтините телефонни диалози са победа за всички жители на Европейски Съюз, а Кодексът обезпечава по-голяма отбрана на всички консуматори в Европейски Съюз “, заявиДита Харанзова (АЛДЕ, Чехия)

„ Новите правила, които контролират ОЕРЕС, ще му разрешат да поеме нови отговорности, които са му поверени от новите телеком правила “ – Евжен Тошеновски (ЕКР, Чехия).

Момчил Неков (С&Д, България): „ Днес, когато главната връзка сред хората е посредством мобилните устройства, има потребност от своевременни актуализации на изискванията за прилагане на телекомуникационни услуги в унисон с бързо разрастващата се среда. От една страна би трябвало да се оправим с проблемите с даване на данни и възможната нечиста сделка с тях, от друга е немислимо, откакто страните членки са в една общественост и едно икономическо пространство, да се борим с извънредно високи цени на услугите, които засягат с изключение на европейските жители и цялата стопанска система на Европейски Съюз. Необходими са повече сигурност и поевтиняване на услугите “.

Следващи стъпки

След окончателното утвърждение от страна на Съвета, страните членки ще разполагат с две години, с цел да одобряват национално законодателство за използване на Директивата. Ограниченията в цените ще влязат в действие на 15 май 2019 г.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР