Евродепутатите потвърдиха решимостта си да защитават журналисти, активисти и хора

...
Евродепутатите потвърдиха решимостта си да защитават журналисти, активисти и хора
Коментари Харесай

ЕС затяга правилата за защита на журналисти и активисти от съдебно сплашване

Евродепутатите потвърдиха решимостта си да пазят публицисти, деятели и хора от университетските среди и техни сдружения от непозволени правосъдни каузи, целящи да ги заглушат.

Европейският парламент утвърди с 546 гласа " за ", 47 гласа " срещу " и 31 гласа " въздържал се " нов закон, гарантиращ, че лицата и организациите, работещи по въпроси от публичен интерес, като главните права, изказванията за корупция, отбраната на демокрацията или битката против дезинформацията, получават отбрана от Европейски Съюз против неоснователни и непозволени правосъдни каузи. Защитата ще се ползва за всички трансгранични каузи, с изключение на когато ответникът и ищецът са от същата страна от Съюза като съда или когато делото е от голяма важност единствено за една страна членка.

Екологичен потенциал подсигурява, че жертвите са по-стабилно предпазени посредством въвеждането на две гаранции - преустановяване на ранен стадий, в случай че казусът е безпочвен, и опция да се изиска от ищеца да заплати прогнозните разноски по производството, в това число законното посланичество на ответника, както и обезщетение за вреди. В случай че ответникът изиска преустановяване на производството на ранен стадий, ищецът би трябвало да потвърди, че има учредения за неговото продължение. Съдът може да наложи и други наказания на ищците, които постоянно са политици, корпорации или лобистки групи, да вземем за пример да ги осъди да платят обезщетение за вреди.

За да се избегне търсенето на най-благоприятна пълномощия - когато ищецът избира юрисдикцията, в която възможностите му за триумф са най-големи - новите правила подсигуряват, че няма да бъдат признавани правосъдни решения на трети страни по неоснователни или непозволени производства против физически лица или институции от Европейски Съюз.

Правителствата на страните от Европейски Съюз ще подсигуряват и че евентуалните жертви на непозволени правосъдни производства могат да получат достъп до информация на едно място по отношение на процесуалните гаранции и средствата за правна отбрана, в това число правна помощ и финансова и психическа поддръжка. Държавите членки ще би трябвало да подсигуряват даването на правна помощ при трансгранични цивилен производства. Освен това те следва да разгласяват всички дефинитивни правосъдни решения по стратегически правосъдни производства, ориентирани против присъединяване на обществеността и да събират данни за тях.

Директивата влиза в действие на двадесетия ден след публикуването ѝ в Официалния вестник на Европейския съюз, а страните членки разполагат с две години, с цел да транспонират разпоредбите в националните си правни системи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР