Евродепутатите отхвърлиха поправката в доклада за Северна Македония, в която

...
Евродепутатите отхвърлиха поправката в доклада за Северна Македония, в която
Коментари Харесай

Европарламентът отхвърли критиките към България в доклада за С.Македония


Евродепутатите отхвърлиха поправката в отчет а за Северна Македония , в която представители на българското държавно управление се упрекваха в „ провокативни изказвания по исторически въпроси “, засягащи Скопие и „ приканиха да се въздържат от сходни изказвания макар продължаващата предизборна акция в България “.

Тя бе отхвърлена с 353 гласа, поддържаха я 232-ма, а 97 се въздържаха.

Самият отчет ще се гласоподава довечера.

По-рано еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи прикани Северна Македония и България да намерят решение на двустранния спор.

Пред пленарната зала на Европейския парламент той съобщи:

„ В този преломен миг предизвиквам Скопие и София да удвоят напъните си за намиране на взаимно задоволително решение на висящите двустранни въпроси. Бих желал да повторя апела във вашия отчет   (б.а. - евентуално има поради този на Кючюк), като моля и към двете страни да работят градивно и да се въздържат от изказвания или дейности, които биха могли да подкопаят по-широките ползи на Европейски Съюз “.

В Северна Македония към момента се дискриминира всеки, който се разгласи за българин, съобщи евродепутатът от Европейската национална партия Андрей Ковачев.

„ Колеги социалисти и от зелените, апелирам, събудете се и си отворете очите “ - по този начин Ковачев се обърна към евродепутатите от двете групи, чиито представители внесоха корекция против държанието на българското държавно управление.

Преди това  отчет чикът за Република Северна Македония (РСМ) в Европейския парламент Илхан Кючюк изрази вяра, че страната ще възобнови градивния разговор с България. Пред пленарната зала той акцентира, че се нуждаем от повече мостове, които да ни свързват вместо от стени, които да ни разделят.

„ Когато едно доверие е нарушено, то несъмнено би трябвало да бъде възобновено. И най-хубавият метод за това е да се върнем към устоите на контракта. Само той ще ни даде опция да начертаем пътната карта на района, който неизбежно е обвързван с интеграцията на всички страни в Европейския съюз “, сподели Кючюк.

„ От това ще завоюва районното съдействие, от това ще завоюват добросъседските връзки, от това ще завоюва и целият Европейски съюз “, добави той.

В момента евродепутатите разискват отчет ите за напредъка по пътя към Европейски Съюз на Сърбия, Косово, Албания и Северна Македония. Гласуването по тях се чака през днешния ден.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР