Евродепутатите гласуваха нови правила, за да гарантират, че изкуственият интелект

...
Евродепутатите гласуваха нови правила, за да гарантират, че изкуственият интелект
Коментари Харесай

Петър Витанов: Удържахме на натиска на гигантските корпоративни интереси в закона за изкуствения интелект

Евродепутатите гласоподаваха нови правила, с цел да подсигуряват, че изкуственият разсъдък е благонадежден, безвреден и зачита главните права на Европейския съюз, като в същото време поддържа нововъведенията. Това е и първият в света правилник, засягащ изкуствения разсъдък.

С 523 гласа „ за ", 46 „ срещу " и 49 „ въздържал се " бе признато съглашение, реализирано със страните от Европейски Съюз, установяващо отговорности за изкуствения разсъдък въз основа на евентуалния му риск и равнище на влияние. Петър Витанов е водещ народен представител по това законодателство, а групата на социалистите регистрира признатите текстове като „ огромна победа, гарантираща както развиването на технологията, по този начин и отбраната на правата ".

„ Техническият напредък в никакъв случай не би трябвало да става за сметка на главните човешки и цивилен права. Системите с изкуствен интелект имат огромен капацитет, само че съдържат и съществени опасности поради тяхната неяснота. С първия изчерпателен правилник в тази област ние отговаряме и на желанието на хората - 87% от интервюираните в изследването на Евробарометър споделят, че европейците би трябвало да бъдат предпазени против рисковото или неетично използване на цифрови технологии, в това число изкуствения разсъдък ", разяснява Петър Витанов от Страсбург.

С новото законодателство приложенията за изкуствен интелект, които съставляват явен риск за главните права - като да вземем за пример биометрични системи за категоризация, учредени на чувствителни характерности, обществено оценяване или изкуствения разсъдък, употребен за манипулиране на човешкото държание, ще бъдат неразрешени в Европа. Системите с изкуствен интелект, считани за високорискови, употребявани да вземем за пример в сериозната инфраструктура, образованието, опазването на здравето, правоприлагането, ръководството на границите или изборите, ще би трябвало да дават отговор на строги условия.

Бързо разрастващите се модели с общ изкуствен интелект (GPAI) също ще би трябвало да съблюдават отговорностите за бистрота и разпоредбите на Европейски Съюз за авторското право, до момента в който най-мощните модели ще бъдат изправени пред спомагателни условия за сигурност. Като се има поради възходящата компликация при разпознаването на изкуствени или манипулирани аудио-визуални медии ( " deepfakes " ) онлайн, такова наличие ще би трябвало да бъде ясно обозначено.

Витанов акцентира, че евродепутатите са дали отпор на огромния бизнес, който се движи от големи финансови ползи.

„ Корпоративните ползи бяха колосални, имаше доста лобиране по този закон. Но съм горделив, че изправен пред този голям напън, Европейският парламент удържа позициите си и се бори за своите жители. Понякога законодателните процедури на Европейски Съюз са прекомерно непрозрачни, прекомерно объркващи, само че ние сме тези, които приказваме непосредствено, намерено на жителите, промишлеността, неправителствените организации. Срещите ни са обществени и добре документирани. Позициите ни са ясни - без значение за коя група приказвам ", сподели още Витанов от трибуната на Екологичен потенциал.

„ Съветът е този, който е дебитор на своите жители на Европейски Съюз. Ако има някакви дефекти на това законодателство - а евентуално има такива - то не е тъй като Парламентът не се е борил. Осигурихме възбраната на избрани злонамерени системи за изкуствен интелект, въведохме по-строги защитни ограничения за потреблението на системите на RBI, включихме модели на основи в обсега на регламента, борихме се за повече власт на хората при взаимоотношение с изкуствения разсъдък ", добави той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР