Евродепутатът от ВМРО/ЕКР Ангел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и

...
Евродепутатът от ВМРО/ЕКР Ангел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и
Коментари Харесай

Джамбазки поздрави Херо Мустафа за стихотворението на Вазов и напомни за Македония

Евродепутатът от ВМРО/ЕКР Ангел Джамбазки  Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ Вътрешна македонска революционна организация – поздрави дипломат Херо Мустафа  Херо Мустафа Херо Мустафа (на британски: Herro Mustafa; на кюрдски: Hêro Mistefa; родена 1973 г.) е американски посланик, за стихотворението на Иван Вазов и подсети за стиха с Македония.

Ето какво написа Джамбазки във "Фейсбук ":

"Нейно превъзходителство посланикът на Съединени американски щати в България, госпожа Херо Мустафа  Херо Мустафа Херо Мустафа (на британски: Herro Mustafa; на кюрдски: Hêro Mistefa; родена 1973 г.) е американски посланик,, рецитира най-популярната част от стихотворението на Иван Вазов „ Де е България? “. Посланик Херо Мустафа  Херо Мустафа Херо Мустафа (на британски: Herro Mustafa; на кюрдски: Hêro Mistefa; родена 1973 г.) е американски посланик, прикани българите да си напомнят кой е създателят на стихотворението.

Херо Мустафа рецитира българска лирика

Поздравявам дипломат Мустафа с избора и с чудесния български език. Радваме се всякога, когато други страни се стремят да познават и почитат българската просвета и история. Полезно е. Също по този начин, имаме вяра, че надали има българин, който не знае създателя на стихотворението.

Ще ни се обаче да напомним по какъв начин продължава това стихотворение. Госпожа Мустафа стигна до „... де Марица безшумно шава из тракийска низина “. А тъкмо след този куплет Вазов продължава отговора си на въпроса къде е България: „ там, де Вардар през полята мъждив лей се и шуми, де на Рила грей главата и при Охридски талази “.

Точно по този начин: България, съгласно Вазов, е там, де Вардар през полята мъждив лей се и шуми, де на Рила грей главата и при Охридски талази. Всеки, който е не запомнил, може да огледа по какъв начин свършва стихотворението. Между другото, то включва и следния куплет „ До чукарите Карпатски е стигнала тяхна власт и стените Цариградски треперали са тогаз “.

Радваме се, че нашите сътрудници напомнят общата история на България и Македония. Радваме се също, че в тези дни Северна Македония към този момент е част от НАТО.

Искрено се надявам, че дипломат Мустафа ще продължава в този дух. Затова ще и подаря нещо друго от Вазов – стихосбирката на Иван Вазов „ Песни за Македония “. Историята и литературата свързват, а не разделят ", написа евродепутатът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР