Евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Елена Йончева настоява

...
Евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Елена Йончева настоява
Коментари Харесай

Елена Йончева: Ще търся отговор от ЕК как да се финансира оградата по границата ни с Турция

Евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Елена Йончева упорства да получи обяснение от ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен за метода, по който може да се финансира оградата по границата с Турция. Това съобщи Йончева в изявление за предаването „ Въпросите " на TV1, оповестиха от пресофиса на евродепутата.

Тази седмица в пленарната зала в Брюксел Урсула фон дер Лайен разгласи, че най-належащо е ситуацията с защитата на сухопътната граница сред България и Турция. Преди десетина дни, в писмо, изпратено до държавните и държавните ръководители в Европейски Съюз, тя, наред с ограниченията, които би трябвало да се приложат за подсилване на външните граници на Европейски Съюз, загатва за опцията за финансиране на преградни уреди на двустранна основа. Писмото й, публикувано от медиите импровизирано, идва дни преди изключителното съвещание на Европейския съвет на 9 февруари, отдадено на миграцията, пишат от пресофиса на Елена Йончева.

По думите на евродепутата, няма ограда, която да не може да бъде прескочена. За ограничение на незаконната миграция е належащо да се ускори успеваемостта на наблюдението на границата, да се усъвършенства съдействието с Турция, както и да се направи промяна на европейската политика за убежището, тъй че миналите мигранти да не остават наложително в първата страна в Европейски Съюз, до която са достигнали, сподели още Елена Йончева. Тя е отпред на работната група, която координира законодателството по тази тематика в Европейския парламент.

Българска телеграфна агенция напомня, че на 23 януари австрийският канцлер Карл Нехамер посети България и дружно с президента Румен Радев направиха оглед на оградата по границата ни с Турция. Тогава Нехамер сподели, че ще застъпи пред Европейската комисия България да получи спомагателни 2 милиарда евро за подсилване на защитата на границата с Турция.

Няколко дни по-късно то Европейска комисия направиха разяснения какви ограничения за защита на границите може да финансират - инфраструктура и портативна техника, само че не и създаване на стени и огради. Евродепутати от разнообразни парламентарни групи в Екологичен потенциал настояха тази политика да се промени и финансирането да включва построяването на преградни уреди.

На 31 януари еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон съобщи, че сходна смяна не е изключена и че Европейски Съюз може да обезпечи финансиране за „ физическа инфраструктура " за запазване на външните граници на Европейски Съюз.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР