Еволюцията на пчелите се случва паралелно с тази на растенията,

...
Еволюцията на пчелите се случва паралелно с тази на растенията,
Коментари Харесай

Интересни факти за пчелите и техния живот

Еволюцията на пчелите се случва редом с тази на растенията, тъй като те зависят едни от други. У пчелите се образува конструкция на тялото, която им разрешава по-ефективно събиране на пъстър прашец и нектар. Те събират нектар през устния канал – хобот, който се спуска във венчелистчетата на растенията, изпомпва нектара и той отива в специфичния орган за преправка на мед. С процесите на медосъбирането са свързани забавни обстоятелства от живота на пчелите. Ето някои от тях.

Състав на кошера

Семейството на пчелите в кошер със междинна величина може да варира от 60 до 120 хиляди индивида. През лятото такова количество инсекти, при удобни условия може да събере повече от 100 кг мед. Тъй като пчелите спят зимен сън, те би трябвало да работят интензивно, с цел да обезпечат храна на всички членове на фамилията през студените месеци на годината. След гладна зима популацията на кошера може да бъде понижена до 10-30 хиляди екземпляра.

Царицата майка

Царицата майка е главата на кошера, живее до 5 години и има неповторимата дарба да се възпроизвежда. От нейната репродуктивна дарба зависи бъдещето на кошера, по тази причина майката се храни по-добре от другите членове на фамилията и е ревностно защитавана от врагове. Процесът на оплождане на майката се реализира с присъединяване на няколко търтеи. След като оплодят пчелата майка, те умират, защото жилата им остават в тялото й. Средно пчелата майка може да снесе до 2500 хиляди яйца, от които по-късно да се излюпят ларви. Ако по някаква причина майката се разболее или загуби способността си да се възпроизвежда, тя би трябвало да бъде сменена с пчелни принцеси, особено готови за подобен случай.

Жизнен цикъл на елементарната пчела

Цикълът на живот на елементарна пчела е 40 дни в топъл сезон и 90 дни в леден сезон. През живота си тя съумява да извършва доста значими задания: в първите дни построява и почиства клетките, в които пчелата майка ще снася яйца. След четири дни пчелата стартира да поддържа яйцата топли и следи дали те имат задоволително пресен въздух. След още четири дни стартира производството на майчино мляко, което зарежда растящите ларви. След това тя развива жлези, които създават восък и  стартира да построява математически съвършени шестоъгълници за пчелната пита, като събира донесения от събратята по кошер нектар, складира го и стартира да го преработва в мед. И едвам когато ново потомство излезе на ярко, пчелата делегира пълномощията си на по-младото потомство и стартира да събира мед, с цел да получи храна за отглежданото поколение. За да се нахранят хилядите ларви, пчелата би трябвало да облети към един милион цветя, събирайки нужните 100 грама мед, 500 грама пъстър прашец и 30 грама вода.

Събиране на пъстър прашец

Интересното е, че процесът на събиране на прашец – посредством влакънцата по тялото на пчелата, в това число и по главата, става с действието на електрическо поле. Полето на възрастен образец е негативно заредено, а прашецът е позитивен. Когато пчелата лети задоволително покрай цветовете на растенията, полените се притеглят от влакънцата й. След това зарядът на цветята става негативен и идващите пчели го разпознават като ненужен за събиране. По този метод те икономисват време едни на други.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР