Евгений БЕЛИЙ, председател на БАСПрез втората четвърт на този разломен

...
Евгений БЕЛИЙ, председател на БАСПрез втората четвърт на този разломен
Коментари Харесай

Пламъкът, който продължава да гори

Евгений БЕЛИЙ, ръководител на БАС

През втората четвърт на този разломен и изменящ се век великият академик Алберт Айнщайн дефинира Георги Димитров като " пламъкът, който продължава да гори ". Пламъкът от словото и делото на Георги Димитров са настоящи освен за епохата на Айнщайн, за XX век, само че и за нашата актуалност, за първата четвърт на XXI век. За великите персони в историята се съди по концепциите и делата им в тяхното време.

Историците, философите, политолозите и политиците спорят през днешния ден за мястото и ролята на Георги Димитров в развиването на България и на света. Неолиберални всичколози, добре платени соросоидни писатели, журналисти и публицисти, гневни комунистофоби, изцяло отхвърлят концепциите и делото на Димитров. Напразно. Те не могат да спрат продължаващото им въздействие. Истината постоянно е по-силна от лъжата и ще си пробие път в мъглявината на властващия антикомунизъм.

След разпада на европейската социалистическа система сякаш отмина епохата на Димитров. Но през днешния ден, тридесетина години по-късно, живеем във време, в което светът " се отърсва от отровната си мухъл " на глобалисткия неолиберален капитализъм. Рушат се устоите на международната тирания на капитала, а неравенството в приходите - в света, в Европа и изключително в България, е достигнало небивали съотношения. В контраст на налагания англосаксонски глобализъм се възраждат историческата памет, възприятията за национално достолепие и интерес. Но се възраждат и се образуват неоконсервативни и неофашистки придвижвания.

В тези нови публични условия в България, в Европейски Съюз и в света можем с цялостно право и отговорност да се върнем към главните хрумвания и политически опит на Георги Димитров, да им придадем нова форма и наличие, с цел да не се допусне още обедняване на бедните и обогатяване на богатите, възобновление и налагане на антихуманната процедура на фашизма.

Следва да се върнем към апела и практиката на Димитров за креативно разглеждане на политическата конюнктура и за съответни решения. Това не е елементарно. Не е било елементарно и на елементарния служащ Георги Димитров, който не е приключил влиятелен университет, няма тапия от Сорбоната, Харвард или Софийския университет, само че е приключил с отличие националния университет на практическата проведена битка за заслужен живот на българите. Той, елементарният служащ, се е самообразовал и даже независимо е изучавал немски език. Чрез самообучение и процедура усвоява умеенето за правилен политически разбор и оценка на политическата обстановка, само че и по-важното - да предложи и предприеме съответни на тази обстановка дейности.

Още в навечерието на Септемврийското въстание през 1923 година разкрива класовата и антинародна същина на фашизма, характеризирайки го като " цялостно отказване на всевъзможен либерализъм и на всички политически права и свободи за националните маси ". Той развива

концепцията за единния антифашистки фронт

за Отечествения фронт, за единодействието в народен и интернационален проект на антифашистките сили. Тези креативен за времето си хрумвания на Димитров са настоящи и в този момент, когато неофашизмът се възражда в редица европейски страни в нова форма, изключително посредством актуалните благоприятни условия за електронно пропагандно влияние. Развитието на ултранационализма като ядро на фашизма, изключително в някои европейски страни, добива големи мащаби. Това се отразява на образуването на нови генерации с промити мозъци, както стана в Украйна, Полша, Литва и даже в Германия. Развива се и се шири нова ксенофобия, само че вместо с център антисемитизъм, се развива като русофобия. Сега, сходно на втората четвърт на XX век, е нужен нов димитровски обединен фронт в битката против избуяващия неонацизъм.

Все по-актуална става отбраната на правата на хората на труда, изразяването и защитаването на техните ползи на основата на социалистическите полезности - независимост, тъждество, взаимност, правдивост. Отново е настояща битката срещу употребата на трудовите хора от актуалния транснационален и народен олигархическо-мафиотски капитал. Димитров е образец за интензивно присъединяване в стачните битки за отстояване правата и ползите на трудовите хора. Паметни са провежданите с негово присъединяване и под негово управление мощни протестни дейности през първата четвърт на XX век у нас. Димитров се издигна до нивото на народен и интернационален профсъюзен деятел. Няма да е зле, в случай че сегашните синдикални дейци изучат опита на Димитров и го приложат в модерни условия, с цел да поведат обеднелите и гладни българи на битка за законните им права, за по-достоен живот. А не, както е в този момент тук -

бизнесът провежда служащите

и организира протестни, протестни дейности и митинги за своето по-нататъшно обогатяване.

Реставрацията на капитализма в България в края на XX век бе оповестена като преход, само че по-същество това бе антинародна активност. Свещената за Димитров дума " народ " бе отстранена неслучайно от името на страната, от името на армията и така нататък Заслугата на Димитров е развиването и практическата реализация на пътя към социалистическото възобновяване на обществото чрез националната народна власт, в която главен държавно образуващ детайл е народът, неговите ползи, неговата воля и решения. Интересите на народа и на страната на народа са по-важни от ползите на актуалната българска олигархия.

Не на последно място са значими патриотизмът, отбраната и отстояването на националните ползи на България и българския народ, а не на олигархическия капитал, сраснал се с държавната власт. Все още историците не са изяснили задоволително добре мястото на Георги Димитров в борбата за избавяне на България от доста по-тежка национална злополука по време на Втората международна война и почтена нейна отбрана на Парижката мирна конференция, където имаше действителни претенции от България да бъдат отнети Родопите и Пиринска Македония. Неговият национализъм е освен персонално възприятие, а и процедура. Роден в българската историко-географска област Македония, той не одобри да е част от антибългарския македонизъм. По дух, схващане и самоопределяне е българин, и то какъв! Цял свят го разбра посредством известната му тирада пред Лайпцигския развой, в която съобщи: " Аз

нямам съображение да се срамя, че съм българин

аз се гордея, че съм наследник на българската работническа класа ". Патриотизмът на Георги Димитров не бе самоцелен, не мина в шовинизъм и ултранационализъм.

Димитров сполучливо сля патриотичните си усеща и изяви с активен интернационализъм. Той бе утвърден престиж в интернационалното комунистическо и работническо придвижване. Днес, когато неолиберализмът в Европа изтрива националните страни, националната памет и националното достолепие, даже националната просвета, патриотично звучат неговите думи, че в региона на културата " няма дребни и огромни нации ". В Европа всеки народ, дребен или огромен, посредством образованието и културата може да има свое почтено място.

***
Опечалени в Дрезден край портрета на Георги Димитров, юли 1949 година
Днес, 140 години след раждането на този политически исполин, не можем да не отбележим с огорчение, че неговото име тъне в давност или отричане в формалната историография и учебниците по история. Че за младите генерации той е съвсем незнаен. Или в случай че знаят нещо за него, то е единствено негативното. Неолибералната лъжесвобода на словото и печата са мощен политически филтър, недопускащ истината за делото на Георги Димитров да доближи до младите. Трябва интензивно и аргументирано да се противопоставим на соросоидните оплювателски изявления, които безпределно погрешно обрисуват Георги Димитров и изцяло отхвърлят неговата активност.

Помним оценката на починалия Павел Писарев за Георги Димитров: " Политиците са като планините - те се мерят по върховете, а не по падините и долините. А върховете в живота и активността на Георги Димитров са задоволително високи. " Нека я допълня: върховете, които Димитров изкачи в международната политическа история, са измежду най-високите. Там, откъдето най-добре се вижда развиването на света и откъдето най-добре се чертаят и вземат политическите решения.

Сега на хората на труда, на антифашистите им трябват дейци, които да изкачат най-високите върхове на политиката и да поведат хората към борба за заслужен живот, следвайки образеца на Георги Димитров.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР