Евгени Цветков(48), Душан Кодрич (27), Георги Филянов (28), Стефан Георгиев(49)

...
Евгени Цветков(48), Душан Кодрич (27), Георги Филянов (28), Стефан Георгиев(49)
Коментари Харесай

Престъпната група, хваната с наркотици за 72 хиляди лева, отглеждала марихуаната във врачанска вила

Евгени Цветков(48), Душан Кодрич (27), Георги Филянов (28), Стефан Георгиев(49) и Петър Димитров (49) са част от участниците в схемата за разпространяване на марихуана на стойност 72 хиляди лв..  Петимата през днешния ден застанаха пред съда по обвинявания за разпространяване на  наркотични субстанции в огромни размери  - марихуана с общо нето тегло над 12 кг. Двама от тях са направили действието в изискванията на рисков рецидив.  Други двама, измежду които и жена, са и с повдигнато обвиняване за развъждане на марихуана на територията на вилна зона във Враца. 
Прочетете още
Припомняме, че след спецакция на Криминална полиция- Пловдив взаимно с ГДБОП бяха задържани 11 индивида, които са били забъркани в схемата, като единствено на 9 от тях през днешния ден прокуратурата повдигна обвиняване.  Пет от тях през днешния ден желаеха от магистратите да не бъдат арестувани в ареста, а останалите 4-ма са пуснати с по-леки ограничения за неотклонение. Една от освободените е и дамата на Евгени Цветков от Враца, в чийто парцел са били открити отглежданите растения марихуана.

Прокурорът по делото изиска от съда да бъде почетено настояването на Окръжна прокуратура за взимане на най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража ” по отношение на петимата мъже. Държавното обвиняване смята, че макар ранния стадий на следствието е ясно, че точно обвинените са участници в това закононарушение. Той добави, че има заплаха в случай че петимата бъдат пуснати с по-лека мярка да се укрият или да извършат друго закононарушение, поради, че двама от тях- Душан Кодрич и Стефан Георгиев са осъждани за сходни действия.

Прокурорът разкри и детайлности към следствието, като стана ясно, че Филянов, който е от Сопот е лицето, е отговарял за  разпространяването на дрогата.Пакетирането на неразрешените субстанции се е правило в дома на бащата на Георги Филянов. Относно присъединяване  на обвинения Евгени Цветков се твърди, че той е правил чести интернационалните курсове до Испания, от където е набавял опиатите и ги е вкарвал в България. По делото има доказателства, че 8 кг от марихуаната е открита в буса на другия обвинен Петър Димитров. Участниците в схемата за дрога са си правили чести срещи в цялата страна.

Стана ясно също, че служители на реда са влезнали в ролята на клиенти, които са създали фиктивни покупко-продажби с някои от обвинените. Относно показаните от някои юристи писмени доказателства за влошено положение на подзащитните им, прокурорът сподели, че това не им е попречило да извършат закононарушението, затова не е опрощение да бъдат пуснати от ареста затова.

По делото са осъществени процесуално-следствени дейности, измежду които и 22 претърсвания и изземвания на адреси и коли, намиращи се на територията на регионалните дирекции в Пловдив, Враца и Пазарджик. Те са били населявани и употребени от обвинените, като са били открити и конфискувани разнообразни количества от наркотичното вещество - марихуана, както и малко количество амфетамин.

След пледоариите на държавното обвиняване, продължи юрист Стефан Левашки, който бе бранител на врачанина Евгени Цветков. Той сподели, че в кориците по делото името на клиента му не се загатва. Там е разказано за „ някакъв персонален водач ”, който правил курсове до Испания, само че няма доказателства, че това е самият Цветков. Адвокатът добави, че даже обвиненият да е забъркан, не може да бъде упрекнат в такава огромна активност, а по отношение на откритите растения във вилата на жена му не е очевидно към момента дали са годни, загатна Левашки. Така юристът изиска по-лека мярка- „ гаранция ” или „ домакински арест ”.

Същото бе настояването и на юрист Васил Василев, който защитаваше 27-годишния Душан Кодрич. Адвокат Росица Драгинова- отбрана на главния в схемата Филянов, загатна, че от доказателствата по делото не може да се направи съмнение, че подзащитният й е взел участие във всеки един от пунктовете, които са посочени. Юристът уточни още, че единствените свидетелски доказателства, касаещи 28-годишния Георги, са на служителите на реда „ под прикритие ”, по тази причина тя помоли деликатно да бъдат погледнати.

Адвокат Красимир Бков, бранител на Стефан Георгиев твърди, че присъединяване на обвинения в схемата се явява нищожно, като изиска по-лека мярка за Георгиев. Такова бе настояването на отбраната на  Петър Димитров, в чийто бус бяха открити част от опиатите.

В последните си думи пред магистратите, обвинените показаха съжалението си за случилото се.

„ Искам да се прибера,за да се грижа за брачната половинка ми, която е тежко заболяване, както и майка ми ”, сподели Георгиев.

„ Надявам се на гаранция или домакински арест. Условията в ареста не дават отговор на здравословното ми положение. От няколко дни не съм ял. ” Това бяха думите на Душан Кодрич.

Въпреки това съдът бе безапелационен и дефинира и на петимата най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража ".

Определението не е дефинитивно и може да се апелира пред Апелативен съд-Пловдив.



 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР