Евгени Георгиев. Снимка: defakto.bg Съдия Евгени Георгиев, когото колегите му

...
Евгени Георгиев. Снимка: defakto.bg Съдия Евгени Георгиев, когото колегите му
Коментари Харесай

Само фаворитът на съдиите за шеф на СГС отговори на въпроси за имуществото си


Евгени Георгиев. Снимка: defakto.bg

Съдия Евгени Георгиев, който сътрудниците му в Софийския градски съд (СГС) поддържаха преди седмица за титулярен ръководител, единствен отговори на въпроси на неправителствената организация " Антикорупционен фонд " по отношение на имуществото му.

Другият претендент в конкуренцията – скандално известният някогашен ръководител на Софийски градски съд Светлин Михайлов, към този момент остава безмълвен по тематиката, макар че точно неговото имотно положение буди надалеч повече въпроси и подозрения.

Както Mediapool към този момент писа, Евгени Георгиев е заявил като фамилно имущество един апартамент и две дворни места, други пет недвижими парцела, спестявания от 3500 лв., седем покупки на акции, две коли на обща стойност 13 800 лв., три заема за 196 000 лв., две ипотеки за 215 000 лв., както и разноски за образование за 245 000 лв..

В тази връзка от " Антикорупционния фонд " внесоха във Висш съдебен съвет следното запитване: " Каква е частта от собствеността на Евгени Димитров Георгиев в имуществото, за което не е посочена такава в декларацията за имотното положение и произхода на средствата за придобиване на имуществото? "

Кандидат-председателят на Софийски градски съд е дал обстоен отговор, който бе качен на уеб страницата на Висш съдебен съвет в понеделник. От него излиза наяве, че арбитър Георгиев има дружно със брачната половинка си апартамент в София, две дворни места в Големо Бучино и към 11 дка аграрни земи в землищата на с. Карапелит и с. Дряново, община Добрич.

" Всички декларирани акции са на мен и брачната половинка ми, като сме ги закупили по време на брака с общи средства. На мое име са закупени 58 акции на " КТБ " АД в интервала 2008-2010 година и 2120 акции на " Химимпорт " АД, закупени през същия интервал. Останалите акции са закупени на името на брачната половинка ми. Не съм продавал закупени акции на " КТБ " АД в интервала към започването на проблемите с нея. Това не е правила и брачната половинка ми и никой от околните ми родственици ", показва още Евгени Георгиев.

По отношение на отговорностите на фамилията му, магистратът прецизира, че със брачната половинка му изплащат ипотечен заем с излишък от 126 000 лв. и потребителски с излишък от 10 000 лв.. Той обяснява и събитията към заявените от него разноски за образование в размер на към 245 000 лв.. По думите му става въпрос за три разнообразни стипендии, поети от разнообразни организации след извоювани от него състезания.

" Първата е Държавният департамент на Съединени американски щати посредством Програмата " Рон Браун ", управлявана от Българо-американската комисия за учебен продан " Фулбрайт ". Разходът е изработен за образованието ми за магистър по право в Университета " Тюлейн ", Ню Орлеанс, през 2002-2003 година Вторият разход е изработен от Американската организация за интернационално развиване за
образованието ми в Университета " Джорджтаун ", Вашингтон, по американски цивилен развой през интервала август 2005 г.- февруари 2006 година Третият разход е изработен от Фондация " Джемс ", Сан Франциско за проучване и запознаване със правосъдните стратегии за медиация през интервала август-септември 2011 година ", написа арбитър Георгиев.

Конкурентът му Светлин Михайлов обаче по този начин и не изпрати отговори на въпросите, отправени до него. Членовете на Съдийската гилдия във Висш съдебен съвет въпреки всичко биха могли да му ги зададат по време на чуването, което ще предшества избора във вторник сутринта. От данните, посочени в имотната му декларация, излиза наяве, че Михайлов публично е милионер към днешна дата, като е съумял да натрупа спестяванията си с изключение на от съдийски заплати, и от голям брой покупко-продажби с недвижими парцели, в които постоянно вземат участие и родителите му.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР