Евгени Димов владее три занаята - фина дървообработка, инкрустации и

...
Евгени Димов владее три занаята - фина дървообработка, инкрустации и
Коментари Харесай

Занаятите, които дават душа

Евгени Димов владее три занаята - фина дървообработка, инкрустации и металогравюра. Основното с което се занимава обаче е декорация на оръжия.

" Пазарът това дефинира ", разяснява Димов.

И добавя, че този пазар не е доста огромен, само че всеки който се интересува е осведомен къде може да открие това, което търси. Все отново измежду българите имало интерес и задоволително ценители.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/евгени димов 1.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " />

В момента Димов намира своите клиенти най-много посредством интернет. Преди навлизането на световната мрежа бизнесът е разчитал на персонални контакти с клиентите и на ревютата.

Когато приказва за материалите, които употребява Димов акцентира, че в България има задоволително качествени такива. Особено доста това важи за българската орехова дървесина, която съгласно него е изключитлено добра. Наскоро той ремонтирал лък на клиент от Съединени американски щати. Той бил направен от американски орех, който съгласно Димов е с доста по-лоши индикатори от нашия.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/евгени димов 2.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " />

Що се отнася до металите, които употребява, те са най-вече вносни,

Димов почнал да се занимава с тази активност при започване на 90-те години, като се учил от най-големите майстори по това време. В средата на 90-те години заниманието му станало специалност. От 2001 година той има независима процедура.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/евгени димов 3.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " />

Димов живее и работи в Сопот. И акцентира, че по-малкият град за неговия бизнес е преимущество.

" Голям град не ми би трябвало ", безапелационен е майсторът, изтъквайки по-големите разноски и множеството изгубено в напредване време.

Освен това неговото ателие се намира в две остарели къщи. А това е добра комерсиална опаковка за неговия поминък, " придава му тип ".

" Аз съм си на мястото ", уверен е.

Очевидно по този начин мислят и други занаятчии, тъй като в Сопот Димов има доста сътрудници, с които развиват и странични действия. Като да вземем за пример школата " Майсторчета ", в която деца се образоват на разнообразни занаяти.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/евгени димов 4.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " />

Тази школа съществува от 10 години и има доста деца, които желаят да се запишат в нея. Самият Димов образова 20 деца и даже епидемията от ковид не е спряла активността им.

В средата на май в Сопот се провежда огромен пленер на майстори ножари от цялата страна. Той е обичаен и преди епидемията е имало даже интернационално присъединяване в него.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/евгени димов 5.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " />

Всеобщо разбиране е, че занаятите малко по малко умират, тъй като не устоят на конкуренцията на промишлеността. Димов обаче е уверен, че това няма да се случи.

" Индустрията не може да даде душа ", разяснява майсторът майстор.

И разяснява, че промишлеността и занаятите са две разнообразни концепции с различаващи се философии.

Според Димов и двете знаимания се допълват и занаятите би трябвало да са гъвкави и адаптивни. Той самият явно се оправя сносно със своята работа.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/евгени димов 6.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " />

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/евгени димов 7.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " />

Този материал е основан по плана „ Малък бизнес, огромен триумф “ на Клуб Z. Ако имате забавни хрумвания за предприемчиви притежатели, разрастващи дребен и междинен бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл (в Subject/Тема напишете „ Малък бизнес, огромен триумф “).
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР