(Eugene Grasset Self-portrait 1898) Йожен Грасе е роден през 1845

...
(Eugene Grasset Self-portrait 1898) Йожен Грасе е роден през 1845
Коментари Харесай

Красивата градинарка ♥ Йожен ГРАСЕ

 (Eugene Grasset Self-portrait 1898)

Йожен Грасе е роден през 1845 година в Лозана, Швейцария. Баща му бил ваятел, проектирал мебели, а младият Йожен се насочил към архитектурата. Той се дипломирал в Цюрих, а последвалото пътешестване до Египет оставило в съзнанието му усещания за цялостен живот. Именно те поставили авторски щемпел върху редица превъзходни плакати, сътворени от надарените ръце на Йожен Грасе. Японското изкуство също се трансформирало в извор на артистичните му почитания и въодушевили доста негови произведения. Между 1869 и 1870, Грасе работил като художник и ваятел в Лозана. Година по-късно се преместил в Париж, където се заел с дизайн на мебели, текстил, гоблени, керамика и бижута. Неговото тънко изкуство и изящни произведения били основани от слонова кост, злато и други скъпи материали в неповторими комбинации, и станали крайъгълен камък на образците и претекстовете на придвижването Art Nouveau.

Нуждата от непрекъснат приход принудила Йожен Грасе да се завърне към графичния дизайн и той почнал да основава пощенски картички и марки за Франция и Швейцария. Плакатното изкуство обаче, се оказало неговата най-силна страна. Някои от творбите му станали част от Maîtres de l'Affiche, в това число литографията " Jeanne d'Arc Sarah Bernhardt. "

С възходящата известност на френските плакати в Съединени американски щати, Грасе се трансформирал в един от най-търсените от американските компании актьори. През 1892-ра той сътворил коледната корица на Harper's Magazine. През 1894 Грасе нарисувал " The Wooly Horse " и " The Sun of Austerlitz " за The Century Magazine, с цел да подкрепи популяризирането на историята за живота на Наполеон Бонапарт. The " Wooly Horse " се сдобил с такава популярност, че фамозният американски дизайнер Louis Comfort Tiffany, помолил Грасе да пресъздаде облика върху стъкло.

Вижте изящния календар на Грасе „ Красивата градинарка ” ( " La Belle Jardinière " ), разцъфнал измежду великолепието на Belle Époque, 1896.

Изображения: Héraldie, ctgpublishing.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР