Еуфория! Папа Франциск пристигна в Раковски ВИДЕО В Раковски плачат

...
Еуфория! Папа Франциск пристигна в Раковски ВИДЕО В Раковски плачат
Коментари Харесай

Защо папата избра да служи в „Пресвето сърце Исусово“?

Еуфория! Папа Франциск дойде в Раковски ВИДЕО В Раковски плачат от наслада! Папа Франциск трогна вярващите 250 деца в Раковски към папа Франциск: Ние те обичаме!

Папа Франциск отслужи света литургия и даде първо причестяване на 250 деца в най-големия католически храм у нас – „ Пресвето Сърце Исусово “ в квартал Ген. Николаево. Селището е едно от най-старите огнища на Католическата черква у нас. Мисионери от Рим стартират да проповядват в Калъчлии още в средата на 17. век първият храм в селото е от дърво и плява.

Едва след назначението на Андреа Канова за апостолически наместник на Софийско-Пловдивската епархия в средата на 19 век, той построява тухлени храмове във всички католически села. През 1857 година в Калъчлии е построена първата черква с солиден строеж. Енорист по това време е отец Едуард Валпа.

Строежът на нова черква стартира през 1891 година Сградата е била проектирана от италианеца Визети. Изградена е за 18 месеца. Тя е осветена на 4 октомври 1892 година от свещеник Роберто Менини. Храмът е наименуван „ Пресвето Сърце Исусово “. През 1893 – 1894 година брат Елиджио от Бавария – художник и дърворезбар – създава основния и два странични олтара и амвона. Църквата е направена в готическо-византийски жанр и е дълга 50 и необятна 18.5 метра. Интериорът на храм e бил в ломбардски жанр.

След отдръпването си през 1885 година, архиепископ Франческо Рейнауди се реалокира да живее в енорията, където остава до своята гибел през 1893 година
От 1919 година до 1927 година енорийски духовник е отец Козма Гюлов. Той доставя часовник за храма. Най-голямата му заслуга е изграждане на болница в енорията му – първата болница в католическо село в България. Основният камък на болничното заведение е положен на 24 август 1924 година На болничното заведение е обещано името свещеник Петър Парчевич.

Чирпанското земетресение през април 1928 унищожава храма. В годините след земетресението до освещаване на новата черква, частни плевници са оборудвани и употребявани за църковни служби.

Строежът на новата черква стартира през 1930 година. Главна заслуга за това има апостолическият пратеник в България Анджело Ронкали. Населението на Калъчли – към 4000 души взе участие с непринуден труд. Всички волски и конски коли са били употребявани за преместване на строителни материали.

Проектът е за храма е с дължина 73 м и широчина 24 м. Височината на камбанариите е 41 m. Сградата е трикорабна базилика побираща към 2000 богомолци, с по две квадратни камбанарии. Проектирана е от проектант Камен Петков.

Храмът „ Пресвето сърце Исусово “ е осветлен на 20 декември 1931 година от свещеник Винкенти Пеев. Енорист по това време е отец Амброзий Комаров. От 1937 година до 1941 година енорист е отец доктор Дамян Гюлов. Той електрифицира храма.

В идващите години Енорист е отец Рафаил Станев останал 10 години по пандизите при идването на новата власт. Отец Лино Драганов е енорист от 1945 година до 1952 година когато е задържан и наказан на 14 години затвор. От 1967 година работи още веднъж в енорията, като още веднъж е назначен за енорист от 1974 година до неговата гибел през 1982 година Отец Лино написва хроника за свещениците, служили в енорията от нейното основаване през XVII век. След него енорист до 1987 година е отец Георги Йовчев, определен за свещеник през 1988 година

От 1987 година енорист е отец Петър Изамски.

Църквата е главно ремонтирана при започване на XXI век. В подземието на „ Пресвето сърце Исусово “ е събрана експозиция от предмети свързани с предишното на град Раковски и католицизма в България От 2008 година енорист е отец Димитър Димитров. През 2012 година с непринуден труд на вярващите е издигнат гробищният параклис „ Христос Възкръсналия. ”

Енорията стопанисва и обслужва параклиса „ Дева Мария Здраве на болните ”, ситуиран на територията на болничното заведение в града. Параклисът служи за ректорална черква на вярващите, живеещи в този регион, с една или две служби през седмицата.

През пролетта на 2017 година по времето до момента в който отец Димитров е енорист се инсталира в църквата тръбен орган, дарен от Германия и ремонтиран от италианеца Алесандро Джирото. Органът е пневматичен и е направен преди 60 години, има 800 тръби, два мануала и педалиера, 12 истински регистри и още 3, добавени при реставрацията от Джирото. От лятото на 2018 година енорист е отец Младен Плачков.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР