ЕЦБ отново повиши основните лихви с 0,5 пункта. Очакванията са

...
ЕЦБ отново повиши основните лихви с 0,5 пункта. Очакванията са
Коментари Харесай

ЕЦБ отново повиши основните лихви, ще се вдигат ли вноските?


ЕЦБ още веднъж увеличи главните лихви с 0,5 пункта. Очакванията са лихвите да се продължат да се повишават доста.

Европейската централна банка още веднъж увеличи главните си лихви с 0,5%.
Това е четвъртото подред повишаване
и лихвените равнища към този момент са сред 2 и 2,75 на 100. Франкфурт предвижда лихвите да продължат да се „ повишават доста и с непрекъснат ритъм “. Целта е да се укроти инфлацията до здравословните равнища от 2%.Според прогнозите, инфлацията ще стартира да се забавя, само че чак през 2025 година
ще е покрай целевите равнища – 2,3%.
С течение на времето поддържането на лихвените проценти на рестриктивни нива ще понижи инфлацията, възпирайки търсенето, и ще предотврати риска от трайна възходяща смяна в инфлационните упования, стимулират решението си от Европейската централна банка.
Предварителната оценка на Евростат сочи,
че инфлацията е била 10,0% през ноември.  Очакванията на ЕЦБ са стопанската система на еврозоната може да се свие през настоящето и идващото тримесечие в резултат на енергийната рецесия, огромната неустановеност, отслабващата икономическа интензивност в международен проект и по-затегнатите условия за финансиране.
Съгласно най-новите прогнози
на специалистите на Евросистемата, в случай че настъпи криза, тя ще бъде релативно къса и слаба. Все отново се чака растежът да бъде слаб през идната година и е ревизиран доста надолу по отношение на предходните прогнози.

Актуалните прогнози сочат 3,4% стопански напредък през 2022 г., 0,5% през 2023 г., 1,9% през 2024 г. и 1,8% през 2025 г. Това е четвъртото подред нарастване на главните лихви, което ЕЦБ подхваща тази година.
От юли тази година Франкфурт направи
три лихвени стъпки нагоре 0,5 пункта през юли и по 0,75 пункта през септември и октомври, и постави завършек на политиката на „ лесни пари “ – т.е. на количествени удобства, с които се подтиква стопанската система, само че и инфлацията.

Федералният запас усили водещата си рента с 0,5 базисни пункта. Сега тя ще е в диапазона 4.25 – 4.50 %. Ръстът идва с посланието, че битката с високата инфлация към момента не е завършила. Въпреки това има закъснение на темпото поради предходните покачвания от 0.75 базисни пункта.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР