ЕЦБ: Европейските акции биха пострадали по-силно от американските в една

...
ЕЦБ: Европейските акции биха пострадали по-силно от американските в една
Коментари Харесай

ЕЦБ: Европейските акции биха пострадали по-силно от американските в една глобална търговска война

ЕЦБ: Европейските акции биха потърпевши по-силно от американските в една световна комерсиална война
Акциите на фирмите от еврозоната биха потърпевши повече от тези на фирмите в Съединени американски щати при положение на огромна световна комерсиална война, до момента в който нововъзникващите пазари евентуално ще понесат най-сериозен удар, сочи проучване, оповестено от Европейската централна банка, съобщи БНР.

Търговското напрежение набъбна мощно през актуалната година, защото Съединените щати постановиха голям брой протекционистки ограничения, най-вече под формата на високи мита върху вноса на китайски артикули, повишавайки риска от ескалация, която би могла да утежни в допълнение към този момент забележимото закъснение на международната търговия.

"Цените на американските акции ще спаднат с към 10%, а лихвеният спред на корпоративните облигации в Съединени американски щати (лихвения диференциал по отношение на аналогичните държавни скъпи книжа) ще се усили с до 100 базисни пункта през първата година на една международна комерсиална война", предвижда ЕЦБ, описвайки този сюжет в случай, че всички страни наложат между тях вносни мита в размер на 25 на 100.

"В еврозоната обаче цените на акциите ще спаднат при сходен сюжет с 15%, а лихвеният спред на европейските корпоративни облигации ще се усили със 150 базисни пункта през първата година", добави ЕЦБ в своя отчет "Преглед на финансовата стабилност".

Според същия разбор на ЕЦБ, най-солиден спад с повече от 20% ще има при акциите на фирмите от разрастващите се и нововъзникващите пазари, като в това време рисковата награда (лихвения спред) за корпоративните облигации на тези пазари ще нарасне с повече от 400 базисни пункта (с над 4% по отношение на съответните държавни облигации).

Трябва да се има поради, че на този стадий европейските акции се намалиха съвсем с толкоз, с колкото и акциите, търгувани на Уолстрийт след оповестяването на протекционистките ограничения, се показва в изследването на централната банка. Ако напрежението ескалира, само че остане релативно лимитирано, тези симетрични ценови спадове евентуално ще продължат, добави ЕЦБ.

Акциите се обезцениха сумарно с към 7% и от двете страни на Атлантическия океан на фона на основните известия за предприемането на протекционистки ограничения по-рано тази година, като цените на фирмите, които бяха наранени по-конкретно от тарифната война сред Съединени американски щати и Китай се намалиха с към 12 на 100.

"Симетричната отрицателна реакция сред Съединените щати и еврозоната допуска, че финансовите пазари смятат, че увеличението на митническите цени е губещо за всичките участници в тази комерсиална война", се споделя в изследването на ЕЦБ. "Причината за това евентуално е в упованието на контрамерки и на вторични резултати, които в множеството случаи се поясняват като губеща обстановка за цялата международната икономика", прибавя Европейската централна банка. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР