Ето текста на декларацията:Вчера Висшият съдебен съвет отказа да освободи

...
Ето текста на декларацията:Вчера Висшият съдебен съвет отказа да освободи
Коментари Харесай

ПП: Угасна и малката надежда за катарзис във ВСС

Ето текста на декларацията:

Вчера Висшият правосъден съвет отхвърли да освободи Иван Гешев от поста основен прокурор на Република България. Не беше ненадейно, само че даже дребната вяра за катарзис в членовете на Съвета угасна.

Иван Гешев не дава отговор на високите морални условия за длъжността основен прокурор.

Искаме да напомним причините за поисканото предварително премахване на Иван Гешев от поста, който заема. Те са съществени, публично значими и е изключително притеснително тяхното неглижиране от болшинството във Висшия правосъден съвет. С изключение на две храбри дами - Атанаска Дишева и Олга Керелска, останалите членове на Съвета раболепно сложиха в краката на Гешев правния си престиж и морал.

Ние, от „ Продължаваме промяната “, поддържаме показаните от министър Надежда Йорданова причини за груби нарушавания, редовно несъблюдение на отговорностите и уронване престижа на правосъдната система от основния прокурор в настояването й за предварителното му премахване.

Смятаме, че Иван Гешев дължи пояснения на обществото за неналичието на дейности след журналистическото следствие на случая „ Осемте джуджета “, обвързаността му със случая „ Жоси “ и неглижирането на случая „ Гебрев “.

Трябва да даде пояснение за затворените очи на прокуратурата по отношение на полицейското принуждение по време на митингите от лятото на 2020-а година,когато даже оправда грозните подиуми зад колоните на Министерския съвет.

Особено фрапиращ беше казусът с разгласяването на данни от специфични разследващи средства против политически неуместни лица, граничещ с закононарушение. Употребата на прокуратурата като бухалка – заканите с досъдебни производства, привикването на неуместни министри и политици, предварителното изговаряне на присъди в медиите, не би трябвало въобще да имат място в едно свободно и демократично общество, камо ли да бъдат част от инструментариума на всевластния основен прокурор.

Нарушаването на презумпцията за непорочност и правилото на разделяне на управляващите не би трябвало да са част от разбиранията на един основен прокурор. Пазителят на модела „ Борисов “ остана на поста си. Ние обаче също оставаме непреклонни в задачата си – Иван Гешев да бъде отхвърлен от позицията си на основен прокурор.

Прокуратурата би трябвало да проверява същинските нарушители, да проверява големите злоупотреби с публични средства, да работи за богатството на българските жители. Твърдо имаме вяра в това и ще отстояваме позицията си за самостоятелна и водеща се единствено от законността и морала прокуратура. Вярваме, че антикорупционното болшинство в идващ парламент ще се завърне доста по-силно! Разчитаме и на българските жители, които имат силата да се преборят с корупцията посредством гласовете си.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР