Ето, светлозарното тържество идва по-напред, като ни показва образа на

...
Ето, светлозарното тържество идва по-напред, като ни показва образа на
Коментари Харесай

Лазар - медоносна капка от божията премъдрост! ~ Климент ОХРИДСКИ

Ето, светлозарното празненство идва по-напред, като ни демонстрира облика на христовото възкресение. Ето, светлозарният празник на Лазар възсия, обрисувайки христовите чудеса. Ето, възкресението на Лазар, станало на четвъртия ден след гибелта му, носи плодовете на христовото възкресение, станало на третия ден. Ето, вторият предтеча, Лазар, се яви на тези, които седят в мрак и смъртна сянка, възвестяващ светодателя и спасителя Христа. Днес се разкри първата причина за унищожаването на пъкъла. Днес Христос изпълва целия свят с най-дивни чудеса. Днес той, като свърза силата на гибелта, възкресява труп, лежал четири дни в гроба. Днес той предначертава облика на своето пресветло възкресение, като го разкрива на учениците си и на целия свят посредством този към този момент четиридневен труп. Днес юдеите, пристигнали при гроба на Лазар, като за удостоверение се събраха, та виждайки божествената мощ на Христа и властта, която той има над живите и над мъртвите, да не стартират да споделят: „ С каква личба ще ни докажеш, че имаш власт така да постъпваш? “ Но те трябваше да видят неговата мощ и божествена власт и да бъдат подготвени да повярват в христовото възкресение. Тъй че с това знамение той повече искаше да убеди народа и да увери учениците си и в своето възкресение.

Исус беше отишел в Юдея, та гибелта на Лазар да се случи по време на неговото неявяване, с цел да не кажат някои, че някак видимо той го е умъртвил и по-късно отново го е привдигнал, само че да бъдат очевидци на гибелта на Лазар, на погребението му и на възкресението му, както евангелист Йоан ясно оповестява това, като споделя:

Беше болен някой си Лазар, от Витания, който Исус обичаше. Сестрите на Лазар изпратиха да му кажат: „ Господи, ето оня, който обичаш, е болен! “ А Исус рече: „ Тая болест не е за умиране, а за популярност божия, с цел да се популяризира посредством нея наследник божий. “ И престоя два дни в мястото, където се намираше. И сподели на учениците си: „ Лазар, нашият другар, е заспал; само че да отидем при него, с цел да го събудя. “ А учениците му рекоха: „ Господи, в случай че е задремал, ще оздравее. “ Те помислиха, че приказва за сънно заспиване. Тогава Исус им рече напряко: „ Лазар умря; само че веселя се за вас, че ме нямаше там, та да повярвате; само че да идем при него и ще го възкреся. “ А Тома, именуван Близнак, сподели: „ Господи, в този момент юдеите желаеха с камъни да те убият и отново ли там отиваш? “ Исус пък отговори: „ Нали дванадесет часа има един ден? Който върви нощем, препъва се, тъй като светлината не е в него. А който върви през деня, не се препъва. “ Аз съм светлина за целия свят и който върви след мене, не ще се препъне. “ Това като сподели, Исус пристигна във Витания и откри, че Лазар е към този момент от четири дни в гроба. Марта го посрещна, падна при нозете му и сподели: „ Господи, да беше тук, нямаше да почине брат ми Лазар. Но и в този момент зная, че каквото и да поискаш от бога, ще ти даде господ. “ А Исус й рече: „ Брат ти ще възкръсне. “ Марта му сподели: „ Зная, господи, че ще възкръсне при възкресението, в последния ден. “ Исус й рече: „ Аз съм възкресението и животът. Само вярвай и ще видиш славата божия! “ А тя, като се затече, повика скритом сестра си Мария и рече: „ Учителят е дошел и те вика. “ А тя, щом чу, стана бързо и излезе бегом. Юдеите, които бяха пристигнали при тях да ги утешават за брата им, като видяха, че Мария стана бързо и се затича, отидоха подире й, тъй като мислеха, че тя отива на гроба да плаче.

Исус, като я видя да плаче и пристигналите при нея юдеи да плачат дружно с нея, смути се, просълзи се и – сякаш незнаещ – питаше: „ Къде го положихте? “ А това беше пещера, и камък стоеше от горната страна й. Исус незабавно им заповяда да вдигнат камъка. Сестрата на умрелия, Мария, му сподели: „ Господи, какво искаш? Та той вони вече; тъй като е от четири дни в гроба. “ Исус й рече: „ Всеки, който има вяра в мене, и да почине, отново ще оживее. Само вярвай, и ще видиш славата божия, тъй като за това пристигнах – с цел да притежавам и над живи, и над мъртви. “ Мария му сподели: „ Вярвам, господи, че ти си наследник божий, по свое снизхождение въплътил се поради нас, та тия, които са в мрак, да видят светлина. “ Исус пък, като ни сподели образец – от небесния господ да измолваме всеки подарък, – издигна очи към небето и сподели: „ Отче, благодаря ти, че постоянно ме слушаш; само че това споделих в този момент поради народа, който стои в близост, с цел да повярват, че ти си ме пратил. “ Като сподели това, Исус извика с висок глас: „ Лазаре, излез вън! “ И при този пресвят глас мъртвецът незабавно стана, откакто разкапващата се плът се обнови. Исус им заповяда да разповият овързаните му ръце и нозе. А народът, който беше там, като видя това дивно знамение, всички като с една уста популяризираха бога и споделяха: „ Наистина божий наследник е този! “ И повярваха в него.

Древният зложелател, дяволът, ожесточи сърцата на съперниците. Те споделяха: „ Ако този не бъде убит, то целия свят ще повярва в него. “ И незабавно се събраха първосвещениците и книжниците и направиха заседание срещу него – да убият освен Исуса, само че и Лазаря, тъй като заради него мнозина повярваха в Исуса Христа.

Заради това ли, о беззаконници, вие станахте законоучители, с цел да въставате срещу законодателя? Поради това ли се разбунтувахте против бога, тъй като ви освободи от египетското иго, като наказа фараона с доста бедствия? Затова ли, о, беззаконници, ковете коварствата срещу него, тъй като ви организира чудно през Червено море и ви хранеше с небесна храна в пустинята четиридесет години? А вие в този момент и лъжец го нарекохте, о, нарушители, тъй като и труп ни възкресява, и всевъзможни изцерения прави. Затова ли казвате: „ Лъжец е. “ А когато ви пращаше манна от небето – тогава го благославяхте. Не се ли срамувате, законопрестъпници юдеи! Вместо хвалба лукавство ковахте против своя създател. А трябваше да му отдадете хвала и чест, виждайки, че той възкресява мъртви, подарява на слепите светлина, изгонва бесове, изцерява всевъзможни заболявания – този, който пристигна да избави човешкия жанр.

Но дано оставим настрани юдейското безвластие и безумство и да възхвалим благочестието на Лазар, христовия другар.

Лазар стана свято жилище на пресветия дух

Лазар – красива издънка от божията градина!

Лазар – медоносна капка от божията премъдрост!

Лазар – извор на духовна берекет!

Лазар – незагиващ цвят от райската градина!

Лазар – високолетящ орел на висшата премъдрост!

Лазар – съкровищница на божието гостолюбие, изпълнена с любов към бедните!

Лазар – втори предтеча за тези, които седят в мрак и в смъртна сянка!

Лазар – пикантен посрамител на адовата мощ!

Лазар – благ любим на Христа!

Лазар – пръв предобраз на възкресението на Христа на третия ден!

Лазар – светлозарен съобщник на ангелите!

Лазар – непоколебим разобличител на юдеите!

Множеството люде, като видяха Лазар, възкръснал от мъртвите на четвъртия ден след неговата гибел, повярваха в господа и му отдадоха дължимата респект като на собствен създател. Едни постилаха облеклата си по пътя; други пък кършеха клончета от дърветата и викаха дружно с децата: „ Осанна! Благословен е идещият в името господне, царят израилев! Мир на земята и популярност във висините! “

Благословен е този, който пристигна да обнови човешката природа и да избави погиналато. Осанна във висините на бога, прославян в три лица дружно – на отца и на сина, и на светия дух, в този момент и всеки път, и вовеки.

Илюстрация: Invierea lui Lazar

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР