Ето ситуацията в сряда, 8 ноември 2023 г.: Последни разработки Късно

...
Ето ситуацията в сряда, 8 ноември 2023 г.:
Последни разработки Късно
Коментари Харесай

Войната между Израел и Хамас: Списък с ключови събития, ден 33

Ето обстановката в сряда, 8 ноември 2023 година:

Последни разработки

Късно във вторник Камарата на представителите на Съединените щати гласоподава да осъди единствения палестинско-американски член на Конгреса Рашида Тлаиб поради рецензиите й към израелските бомбардировки над Газа и поддръжката на Съединени американски щати за Израел. Бдение се организира пред Кнесета, израелския парламент в Ерусалим, във вторник вечерта, с цел да означи един месец, откогато повече от 1400 души бяха убити в Израел от Хамас, а други 240 бяха взети в плен. Проектът Armed Conflict Location & Event Data Project записва 4200 демонстрации по отношение на израелско-палестинската война по целия свят сред 7 и 27 октомври. Най-много от тези митинги бяха извършени в Съединените щати и 90 % от световните митинги бяха в поддръжка на Палестина, заяви организацията във вторник. Повече от 10 000 палестинци бяха убити за един месец от израелска военна офанзива. Най-малко 320 притежатели на непознати паспорти напуснаха Газа през Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах към Египет във вторник. В телевизионна конференция във вторник израелският министър на защитата Йоав Галант сподели, че военните работят надълбоко в град Газа и „ стягат примката “.


Човешко влияние и борба

Израелските сили направиха смъртоносни въздушни набези над линията Газа през последните 24 часа, като удариха покрайнините на ал-Шифа и индонезийските лечебни заведения, както и бежанските лагери Хан Юнис, Нусейрат и Джабалия, съгласно отчети на Ал Джазира арабски и палестински вести организация Wafa. Всички пекарни в северната част на Газа към този момент са затворени заради „ липса на гориво, вода и пшенично брашно “, както и вреди от въздушни набези, съгласно Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (OCHA). Само девет пекарни в южната част на Газа са „ от време на време “ налични, сподели OCHA във вторник. Международният комитет на Червения кръст заяви, че неговият ескорт от пет камиона и две транспортни средства на Червения кръст е бил ударен от пукотевица, до момента в който е превозвал доставки за здравни заведения във вторник. Два камиона бяха развалени, а лидерът беше леко ранен, преди конвоят да се пренасочи към болничното заведение ал-Шифа, където достави провизиите. В сряда сутринта израелските военни оповестиха, че един боец е бил погубен и двама ранени по време на сраженията през нощта в Северна Газа. Говорителят на израелската войска Даниел Хагари сподели, че израелски военни самолети са атакували инфраструктура на Хизбула във вторник в отговор на пукотевица от ливанска територия. Има опасения от ескалация на израелско-ливанската граница.


Дипломация

Министрите на външните работи на Г-7 организираха открита среща в японската столица Токио във вторник вечерта, където Газа доминираше полемиките, съгласно кореспондента на Ал Джазира Катрина Ю. Очаква се взаимно изказване в края на двудневната им среща в сряда. Саудитска Арабия ще бъде хазаин на срещи на върха с ислямски и африкански народи през идващите дни, с цел да обсъдят войната на Израел против Газа, заяви организация Ройтерс. Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Волкер Тюрк стартира петдневно посещаване в Близкия изток във вторник, с цел да се свърже с публични лица по отношение на нарушаванията на човешките права по време на войната, съгласно Ройтерс.


Нападения и арести на Западния бряг

Най-малко 154 палестинци са били убити и 2150 задържани от израелските сили в окупирания Западен бряг, откогато войната Израел-Хамас избухна преди месец, съгласно Обществото на палестинските пандизчии. Израелските набези преди зазоряване продължиха на Западния бряг в сряда. Няколко палестинци, в това число двама високопоставени публицисти, бяха задържани от Хеброн, сподели в сряда сутринта кореспондентът на Ал Джазира Зейн Басрави, репортаж от Рамала. Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР