Ето най-добрите динамични комбинации за подобряване на паметта, справяне с

...
Ето най-добрите динамични комбинации за подобряване на паметта, справяне с
Коментари Харесай

11 полезни за здравето комбинации от храни

Ето най-хубавите динамични комбинации за възстановяване на паметта, справяне с умората, болесттите, натрупването на ненужно тегло и други.

Важно е освен какво и по какъв брой ядем, само че и по какъв начин съчетаваме храните. Защото както има неприятни, по този начин разумно има и положителни комбинации. Тяхната успеваемост за опазване на положителното здраве е потвърдена от разнообразни проучвания. По-нататък уеб сайтът здраве.бг ви предлага дванадесет избрани като изключително положителни съчетания на храни.

Искате по-сигурна отбрана против рак на кожата? Пийте кафе преди подготовка. Опитвате се да натрупате мускулна маса? Разтягайте се сред сериите. Надявате се да намалите риска от удар? Изстискайте малко лимон в зеления си чай. Въпреки че звучат все едно са подбрани случайно, от време на време необикновените комбинации акцентират последните открития на набиращата популярност процедура, наричана “синергетична медицина ”, тъй като сплотява по двойки обособени подобряващи и сами по себе си здравето подходи от разнообразни сфери като кинезитерапия, неврология, дерматология и така нататък – с в действителност забележими резултати.

1. Защитете сърцето си: зелен чай + лимон

Японско изследване, обхванало над 40 хиляди души, демонстрира, че тези, които пият по пет или повече чаши зелен чай дневно, са с по-нисък риск от гибел, дължаща се на сърдечна непълнота или удар. Изследователите отдават този предпазен резултат на катехините – мощни антиоксиданти, съдържащи се изключително в зеления чай. Проблемът в тази ситуация е, че едвам по-малко от 20% от тези релативно нестабилни субстанции оцеляват след храносмилането. За да извлечете повече от всяка чаша, изстискайте вътре малко лимонен сок. Витамин С, съдържащ се в лимоните, оказва помощ на тялото да всмуква 13 пъти повече катехини, в сравнение с то би получило от чистия чай.

Пийте до насита: Колкото повече катехини усвоява организма, толкоз повече ще помогнете на сърцето си. Ако лимоните ви горчат, изстисквайте вместо тях портокал, зелен лимон (лайм) или грейпфрут – те също усъвършенстват абсорбирането на антиоксидантите (макар и в по-малка степен). Пропуснете обаче млякото – то пречи на абсорбцията. И се придържайте към прясно запарения чай без значение топъл или леден. Катехините в готовите опаковани бутилки така наречен леден чай по разнообразни аргументи са доста малко.

2. Увеличете умствения си капацитет: извършения + музика

Макар тук да не става дма за храна, двадесет и една минути извършения е всичко, което е трябвало да създадат участниците в проучване, с цел да се усъвършенства настроението им. А когато участниците в него слушали “Четирите сезона ” на Вивалди, се показали доста по-добре на последвалия тест за вербални умения. Специалистите имат вяра, че упражненията покачват когнитивното осъществяване (като подтикват централната нервна система), а прибавянето на музика оказва помощ за подреждането на мислите.

Движете се и си прекарвайте прелестно: Комбинацията е лесна – вършиме извършения, до момента в който слушате MP3 плейъра си. Придържайте се към същата процедура, която са следвали участниците в проучването – последователно увеличавайте скоростта и сложността на тренировката на всеки 10 минути, до момента в който сте в положение да говорите единствено с къси фрази. Слушайте музика по собствен избор – всеки род би трябвало да работи в това отношение толкоз дейно, колкото и класическата.

3. Повишете имунитета си: печено месо + моркови

Тази композиция ще ви накара да се чувствате добре. Морковите са доста богати на витамин А (ретинол, играещ основна роля в предпазването и битката с инфекциите). Но без цинка, който се намира в говеждото месо, тялото не може да усвоява по този начин дейно ретинола. Витамин А се популяризира в кръвта единствено в случай че е обвързван с протеин. А цинкът е нужен за този протеин. Така че, в случай че няма задоволително цинк, витамин А няма да се популяризира от черния дроб към тъканите, където извършва своята функционалност.

За битка с микробите: Тъмно оранжевите, жълтите, алените и зелените плодове, както и зеленчуци, са добър източник на витамин А. За по-леко ядене, комбинирайте ги с богати на цинк протеини – да вземем за пример сложете резенчета свежо манго в нискомаслено кисело мляко, изяжте един картоф с рибата си или напълнете пилето със спанак.

4. Прочистете мазнините: бургер + замразен йогурт

Следващия път, когато ядете храна с високо наличие на наситени мазнини, хапнете след нея нискомаслен десерт с доста калций. Калцият се свързва с мастните киселини в храносмилателните органи и блокира тяхното попиване. 1,7 мг калций блокира 85 калории дневно.

Не избягвайте повече калций: Диетолозите не са прецизирали тъкмо какъв брой калций би трябвало да консумирате след всяко ядене с доста мазнини (защото мярката е прекомерно индивидуална), само че прибавяйки чаша обезмаслено или соево мляко или тонизиращ сок към мазната храна, ще си помогнете и в опитите да отслабнете.

5. Спасете зрението си: салата + авокадо

Спанакът несъмнено е потребен за очите, само че авокадото го прави още по-ефективен. Установено е, че когато хората ядат салата от маруля, спанак и моркови с 3 лъжички авокадо,, всмукват 8 пъти повече алфа-каротин, 13 пъти повече бета-каротин и 4,5 пъти повече лутеин, в сравнение с в случай че ядат салатата без авокадо. Здравословните мазнини в авокадото покачват абсорбирането на тези мастноразтворими каротиноиди, които се асоциират с намален риск от пораждане на петна в окото и катаракта.

Наблегнете на растителното: 3 лъжички авокадо са съвсем толкоз ефикасни колкото 6, тъй че си спестете непотребните калории. Авокадото съдържа повече мононенаситени мазнини, само че може да го промените и с различен здравословен източник на такива – да вземем за пример шафран, ядки или маслини.

6. Натрупайте мускули: силови тренировки + разпъване

Упражненията с тежести построяват мощ, причинявайки дребни разкъсвания в мускулите, които бързо се възвръщат – по-големи и по-силни. Ускорете натрупването на мощ посредством статични извършения за разпъване, в които стоите разтегнати по 10 до 30 секунди. Установено е, че тези, които се разтягат сред или незабавно след упражненията за мощ заякват с 20% повече от тези, които единствено подвигат тежести.

Вдигайте и се разтягайте: Почивайте си по най-малко една минута сред сериите и използвайте това време да разтегнете мускулите, върху които преди малко сте работили. Например, в случай че таман се правили извършения за краката, разпънете четириглавия мускул, придърпвайки десния си лакът към ханша, до момента в който стоите на левия крайник. Задържайте по 20 секунди.

7. Избегнете метаболитния синдром: средиземноморска диета + ядки

Този вид диета, богата на плодове, зеленчуци, варива, риба, зехтин и зърнени храни, се свързва с доста изгоди – от понижаване на тегло до намален риск от Паркинсон и сърдечна непълнота. Нови проучвания демонстрират, че хора с метаболитен синдром (състояние, характеризиращо се с високи холестерол, кръвно налягане, кръвна захар и остатък от мазнини в коремната област) могат да редуцират тези признаци, като прибавят спомагателна порция смесени ядки към здравословния си режим. Фибрите, калият, магнезият, калцият и и омега-3 мастните киселини в ядките оказват помощ да се контролират равнищата на инсулина и кръвното налягане и понижават риска от възпаления.

Здравословно похапване : Ако ядете по 5 ореха, 5 лешника и 5 бадема дневно, това ще утоли глада ви през късния следобяд. Поръсете миксът върху нещо типично за средиземноморската диета – кисело мляко, овесена каша или дребна салата.

8. Премахнете пъпките: ретиноид + бензоилпероксид

Когато в границите на изследване били комбинирани адапален (ретиноид, намаляващ възпаленията) с бензоилпероксид (който убива бактериите, предизвикващи акне), участниците подобрили положението на кожата си приблизително с 50% за 12 седмици – към 15% повече в сравнение с с която и да е от съставките по настрана. Тази нова комбинирана терапия е посочила успеваемост в три от всеки четири случая на акне.

Правилният режим: Попитайте лекаря си за наличните на пазара благоприятни условия да съчетаете действието на двете съставки. Препоръчва се вечер преди лягане да почиствате кожата си, след 20 минути да нанесете гела и по-късно овлажняващ крем. Възможно е кожата леко на изсъхне първоначално, само че тези дразнения следва да изчезнат до 2 седмици.

9. Преборете се с умората: яйца + портокалов сок

Ако не ядете доста месо, може да почувствате обща уязвимост – тъй като не приемате задоволително желязо. Обяснението: Тялото елементарно всмуква желязото от месото, само че единствено 2 до 20% от желязото, което се съдържа в зеленчуците, варивата и яйцата доближава до кръвта. Един ефикасен асистент ще е витамин С. Той прави желязото до 6 пъти по-разтворимо, което значи, че тялото може да го усвои съвсем на 100% и да не усеща умората, която в тази ситуация е показателна за заплаха от анемия.

Увеличете витамин С в закуската : Изяжте утринния си омлет дружно с чаша богат на витамина портокалов сок. Или комбинирайте изобилното на желязо тофу с богатите на витамин С броколи в салатата си. Сведете готвенето до най-малко (или най-малко на ниска температура) – витамин С елементарно се унищожава от светлина, жега и въздух!

10. Укрепете паметта си: куркума + черен пипер

Куркумата е известна с противораковите си свойства, само че последните изследвания свързват нейния състав и с намален риск от Алцхаймер. Едно от тях е открило, че пациенти с диагноза болест на Алцхаймер, които одобряват по 1 г куркума, без значение като добавка или непосредствено в храната, редуцирали натрупването на плака в мозъка. Но куркумата не се усвоява дейно от човешкия организъм. За това оказва помощ смесването й с черен пипер – абсорбирането й се усилва до 20 пъти!

Подправете яденето си: Куркумата е употребена от епохи в индийската обичайната медицина, само че за доста от нас европейците тя ще се стори мощна като фалшификация. Започнете с половин чаена лъжичка дневно – един път щом свикнете с аромата, смесете я с черен пипер и ще получите страхотна композиция за риба или пилешко ядене.

11. Подсигурете се против рака на кожата: кофеин + кардио

Изследване демонстрира, че и кофеинът, и физическите натоварвания понижават риска от рак. Комбинирани, те съставляват ефикасна отбрана против кожния рак. Научното пояснение на потенцираната композиция е, че евентуално кофеинът потиска генетичната реакция имунната ни система да унищожава здрави кафези дружно с раковите. Комбинацията от кофеина и упражненията намалява също и тъканните мазнини, които оказват помощ за разрушаването на клетките.

Разходете се след чаша кафе: Изпийте чаша мощно кафе един час преди подготовка. Ако кръвното ви налягане обаче е високо, пропуснете кофеина., без значение че той може да усили издръжливостта и да забави умората, помагайки ви да се разхождате или да вършиме извършения по-дълго и издръжливо. Ако се разхождате на слънце, не забравяйте и лосиона срещу изгаряне.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР