Ето как да си приготвите домашен кефир - полезен и

...
Ето как да си приготвите домашен кефир - полезен и
Коментари Харесай

Приготвяне на домашен кефир

Ето по какъв начин да си приготвите домакински кефир - потребен и апетитен

Необходими Продукти

● кефир - 3 с.л. от гъбата
● прясно мляко - 250 мл

Начин на подготвяне

В купа сложете 2-3 с.л. кефир от гъбата. Добавете млякото, което би трябвало да е студено. Ако е домашно, първо го сварете, изчакайте да изстине и тогава го прибавете. Добре е да се употребява мляко с висока масленост - най-малко 3.7%.

Измийте кефира добре преди да го добавите в млякото. Може да го извършите с пластмасова цедилка на тънка бликам на чешмата, с цел да не го повредите. Когато се прави домакински кефир, се употребяват единствено пластмасови съдове и принадлежности.

Щом го смесите с млякото, затворете съда и оставете на мрачно, отвън ледник. Може да разбърквате понякога. След 48 часа ще получите кефир с гъст пласт кисело мляко от горната страна.

За да отделите кефира от гъбата, ползвайте пластмасова цедилка и купа. Сложете цедката над купата и сипете кефира с гъбата. Разбъркайте деликатно до прецеждане. Съхранявайте готовия кефир с буркан в хладилника.

С течение на времето гъбата ще пораства и ще би трябвало да прибавяте повече мляко. Първия път обаче спазвайте пропорциите.

Ако желаете да оставите гъбата да си почине, сложете я в съд с мляко 1:1 в ледник. Там може да престои до 2 седмици. После би трябвало да промените водата с млякото. Преди да прехвърлите гъбата, би трябвало да я измиете хубаво.

Това са тънкостите в приготвянето на домакински кефир.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР